Nyheter

Kristen politiker: Censur vore värre än fängelsestraff

På måndag inleds rättegången mot Päivi Räsänen som är åtalad för hets mot folkgrupp

Den finska politikern Päivi Räsänen kan dömas till böter eller fängelse för att ha uttryckt hbtq-kritiska åsikter. Själv ångrar hon inte något.
– Om jag döms tror jag inte att den värsta konsekvensen skulle vara böterna, eller ens fängelsestraffet, det skulle vara censuren, säger hon.

KD-politikern och den tidigare inrikesministern står åtalad för hets mot folkgrupp på tre punkter: För det första en skrift om homosexualitet som Päivi Räsänen skrev 2004, för det andra uttalanden som hon gjorde under en debatt i ett radioprogram 2019 och för det tredje en tweet som hon skrev samma år. Tweeten, som innehöll en bild av bibelverser, riktade Räsänen mot Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som då var sponsor för ett Pride-arrangemang.

En polisutredning inleddes 2019 och i april 2021 beslutade riksåklagaren i Finland, Raija Toiviainen, att väcka åtal. I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten förklarade riksåklagaren att Räsänens uttalanden “medför fördomsfullhet, förakt och hat gentemot homosexuella”.

“Det är en fråga om övertygelse”

Den amerikanska kristna lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF) har engagerat sig i fallet och dagarna innan rättegången börjar förklarar Päivi Räsänen att hon inte tänker be om ursäkt för något.

– Nu är det tid att tala. För ju mer tysta vi är desto snävare blir utrymmet för yttrandefrihet och religionsfrihet. Om jag döms tror jag inte att den värsta konsekvensen skulle vara böterna, eller ens fängelsestraffet, det skulle vara censuren, säger Päivi Räsänen enligt ADF.

– Jag kommer att fortsätta stå för det jag tror på och det jag har skrivit. Och jag kommer att tala och skriva om dessa saker, eftersom det är en fråga om övertygelse, inte bara en åsikt. Jag litar på att vi fortfarande lever i en demokrati, och vi har vår konstitution och internationella överenskommelser som garanterar vår yttrande- och religionsfrihet.

Minst 200 000 underskrifter

En annan lobbyorganisation som har engagerat sig i fallet är CitizenGo. Finska medier uppgav i november i fjol att riksåklagarens kansli hade tagit emot minst 200 000 underskrifter från CitizenGo-medlemmar med en uppmaning att inte döma Päivi Räsänen. CitizenGo, som av vissa beskrivs som en ultrakonservativ organisation, grundades i Spanien 2013, men finns numera representerad i en rad länder och enligt finska medier har mejl skrivna på engelska, slovakiska, tyska, portugisiska, italienska, ungerska, polska, spanska, holländska, franska och ryska skickats till riksåklagarens kansli.

Samtidigt som Päivi Räsänen står åtalad på tre punkter är även prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, åtalad för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han har publicerat Päivi Räsänens skrift från 2004 på internet.

Av åtalet framgick inte vilka straff Päivi Räsänen och Juhana Pohjola riskerar vid fällande domar. Men enligt den finska strafflagen kan en fällande dom för hets mot folkgrupp resultera i “böter eller fängelse i högst två år”.

---

Fakta: Päivi Räsänen

  • Päivi Räsänen var Kristdemokraternas partiordförande 2004–2015 och Finlands inrikesminister 2011–2015.
  • Hon är utbildad läkare och har varit riksdagsledamot sedan 1995.
  • Hon är gift med pastorn Niilo Räsänen och de bor i Riihimäki, sju mil norr om Helsingfors.

---

Fler artiklar för dig