Nyheter

Tommy Dahlman har fått kontaktförbud

Åklagare gör bedömningen att DFM:s ledare och predikant kan begå brott mot kvinnan.

Tommy Dahlman, en av ledarna för missionsorganisationen Divine Favour Mission, har förbjudits av åklagare att ha kontakt med en kvinna som upplever att predikanten trakasserar henne.
– Jag är tacksam för att polis och åklagare har tagit situationen på allvar, säger hon till Dagen.

Åklagaren som har beslutat om det så kallade kontaktförbudet skriver att det finns risk att Tommy Dahlman kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera kvinnan. Enligt åklagaren har Tommy Dahlman under kort tid ringt upprepade gånger till kvinnan samt även skickat sms till henne trots att det står klart att kvinnan inte velat svara eller ha kontakt med honom. Åklagaren uppger även att Tommy Dahlman vid upprepade tillfällen har sökt kontakt med kvinnan på andra sätt.

Kontaktförbudet innebär att Tommy Dahlman förbjuds att besöka eller att på annat sätt ta kontakt eller följa efter kvinnan. Beslutet fattades strax innan jul och gäller till den 22 februari. Skulle det ske en överträdelse mot förbudet kan det leda till böter eller fängelse.

Att en åklagare beslutar om kontaktförbud är relativt ovanligt. I april 2021 rapporterade TT, med hänvisning till Åklagarmyndighetens statistik, att över 32 000 personer hade ansökt om kontaktförbud under de tre föregående åren. Av dessa hade knappt 9 000 fått ett förbud beviljat.

– Det är inte så lätt att få kontaktförbud. Det är en stor inskränkning i den personliga friheten, och det blir en prick i belastningsregistret när man fått det. Det ska inte vara busenkelt att få, sa Mehrdad Sanaei, senior åklagare vid Göteborgs åklagarkammare och expert på kontaktförbud.

Kvinnan som anmälde Tommy Dahlman säger sig därför vara extra tacksam över beslutet.

Avhoppad ledare

Dagen har frågat några av medlemmarna i den styrelse, eller “advisor leaderboard” som finns inom Divine Favour Mission, om hur de ser på förtroendet för missionsorganisationens två ledare i dagsläget. Förutom Tommy Dahlmans kontaktförbud med en kvinna har huvudledaren Mattias Lekardal nyligen varit i blåsväder för ytterligare en konstförsäljning, där en norsk predikantkollega nu kräver honom på drygt en halv miljon kronor. Lekardal har vidare skatteskulder samt skuldkrav från tre olika håll som framöver ska avgöras i domstol.

Det är dock svårt att få fram några konkreta svar från styrelsemedlemmarna. Ann-Louise Lyrén i Vilhelmina svarar att hon inte längre är ledare för Women of Influence, utan avsade sig det vid styrelsemötet i december, och att hon inte har tid att svara på Dagens frågor.

Bength Gustafson i Storvreta utanför Uppsala, som ibland agerar bibellärare inom DFM, avböjer också att svara på några förtroendefrågor.

Menar att beslutet är felaktigt

Carol Krogstrup är annonserad som Divine Favour Missions ledare i Danmark på missionsorganisationens webbsida. I Helsingör driver hon församlingen The river of life ministries. Hon säger att hon bara har varit med i DFM:s advisor leaderboard sedan i juni 2021 med inriktning på framtiden, och att det nu i coronatider i princip inte har varit någon verksamhet alls i Danmark.

– Jag följer inte så mycket vad som händer i Sverige – och har inte tillgång till tidningar eller läser svenska. Mitt fokus är här i Danmark och det ministry jag har här sedan 20 år. Det är där jag lägger min energi, säger Carol Krogstrup.

Hur ser hon då på förtroendet för DFM-ledarna i Sverige?

– Jag vet inget om deras personliga liv eller vad de gjort i historien. Jag är bara där för att bidra med Guds ord inför framtiden – och predika någon gång då och då, något som jag gör på många olika håll i Europa, säger Carol Krogstrup till Dagen.

Dagen har varit i kontakt med Tommy Dahlman som hävdar att åklagarens beslut är felaktigt utfärdat och uppger att han därför har polisanmält ärendet. Dahlman säger vidare till Dagen att den aktuella saken är genomlyst av DFM:s styrelse och att styrelsemedlemmarna uttryckligen har bett honom att stanna kvar på sitt uppdrag.

Uppdatering: Den 30 januari 2022 beslutade åklagaren att upphäva kontaktförbudet då Tommy Dahlman inte på ett korrekt sätt fått ta del av det underlag som legat till grund för beslutet. Utredningen fortsätter dock.

Fler artiklar för dig