Nyheter

Största pingstkyrkorna gör helt olika med vaccinpass

Niklas Piensoho, Filadelfia, och Andreas Nielsen, Hillsong, förklarar varför de kommit till helt olika slutsatser

Vaccinpass eller ej vid gudstjänster är en aktuell fråga för många församlingar. Filadelfia i Stockholm har infört vaccinbevis efter de senaste restriktionerna. Hillsong i samma stad står däremot fast vid att inte använda vaccinbevis vid gudstjänster.

Filadelfiakyrkan har tidigare under pandemin inte använt vaccinbevis vid gudstjänster, men har omprövat den hållningen efter de senaste restriktionerna som gäller från den 12 januari. Pastor och föreståndare Niklas Piensoho förklarar hur de resonerar:

– Folkhälsomyndigheten som utfärdar rekommendationerna som regeringen sedan beslutar om har folkhälsan som överordnat mål. Syftet med dessa regler och rekommendationer är inte att begränsa någon, utan att hindra smittspridning och svår sjukdom. Det tycker vi är klokt.

– I det läget har vi kommit fram till att det är bäst i vår situation att använda vaccinbevis vid gudstjänsterna. Vi gör inte detta med glädje och det smärtar att behöva ställa om eftersom vi vill välkomna alla till gudstjänst, säger Niklas Piensoho till Dagen.

Samla 50 inte aktuellt

Han förklarar att den ombyggda Filadelfiakyrkan har plats för totalt 1 600 personer vid gudstjänster och menar att samla enbart 50 personer till en söndagsgudstjänst inte är någon bra lösning.

Var det ett lätt beslut för Filadelfiaförsamlingen att välja vaccinbevis den här gången?

– Nej, lätt vill jag inte påstå men det har aldrig varit aktuellt för oss att samla maximalt 50 personer till gudstjänst. Om vi gjorde det skulle vi behöva utforma våra gudstjänster på ett annat sätt än i dag. Jag är inte säker på att det skulle uppskattas av våra gudstjänstbesökare.

Men vaccinbevis innebär väl att den som av olika skäl inte har ett vaccinbevis stängs ute?

– En 50-gräns är också begränsande. Den 51:a som vill in i kyrkan släpps inte in. Det spelar ingen roll vilket alternativ vi väljer, det finns begränsningar i alla de olika alternativen. Jämfört med i början av pandemin när det bara var tillåtet att ta emot 8 deltagare är detta betydligt mer tillåtande.

Får ni kritik för ert val att använda vaccinbevis vid gudstjänster?

– Ja, det får vi och då är mitt enkla svar: vaccinera dig. Det kan de allra flesta göra och för dem som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig uppfattar jag att det är möjligt att få ett dokument som gör att de får delta om de vill. Men den gruppen håller sig troligen hemma ändå, eftersom de kanske inte vill riskera att bli smittade, resonerar Niklas Piensoho.

Smidigt kolla vaccinpass

Än så länge har Filadelfia i Stockholm använt vaccinbevis vid ett enda tillfälle. Och enligt Niklas Piensoho fungerade kontrollen av vaccinpassen vid ingångarna bra.

– Jag var själv inte med då eftersom jag och hela min familj har covid-19 och sitter i karantän. Men enligt den information jag har fått förlöpte det hela smidigt och det finns ingen anledning att tro att det inte ska göra det i fortsättningen.

I de förortskyrkor som tillhör Filadelfia i Stockholm görs olika tolkningar av restriktionerna.

– Praktiskt löser vi det på lite olika sätt i församlingen som helhet. Varje enhet gör sin bedömning utifrån sina förutsättningar. Gemensamt är att vi följer de rekommendationer som finns. Det är grundläggande för oss.

Färre på gudstjänster

Till gudstjänsten i söndags, som var den första gudstjänsten efter de nya restriktioner som infördes den 12 januari, kom 156 personer.

– Det är färre än på länge. Vi hade fler besökare under julhelgen, säger Niklas Piensoho och gör bedömningen att minskningen beror på pandemin och att fler blivit smittade av omikronvarianten. Detta slår tydligt mot den gudstjänstfirande församlingen.

Omsorg bakom restriktioner

Niklas Piensoho tycker att vaccinpass inte innebär ett ingrepp i religionsfriheten, som en del menar. Tvärtom uttrycker han stor förståelse för de restriktioner som införts under pandemin.

– Bakom myndigheternas restriktioner finns en omsorgstanke. Som kristna och församlingar är vi inte förbjudna att lovsjunga Jesus eller predika evangelium. Men vi är precis som alla andra begränsade av restriktioner, vilket jag accepterar.

Främmande med vaccinpass

Hillsong i Stockholm har valt en annan väg än Filadelfia och säger nej till vaccinbevis vid gudstjänster. Pastor och föreståndare Andreas Nielsen motiverar vägvalet så här:

– Vår grundläggande inställning är att vi vill vara en kyrka där alla är välkomna. Och därför känns det främmande med vaccinpass vid gudstjänster. Det är mycket krångligare för oss, men vi tvekar inte. Vi vill inte att myndigheterna ska bestämma vem som får fira gudstjänst, säger Andreas Nielsen.

Ett annat skäl till att Hillsong valt bort vaccinbevis är att många av deras gudstjänstbesökare har olika kulturell bakgrund. Där finns de som har bristande förtroende för myndigheter, med allt vad det innebär.

– Om vi använde vaccinbevis skulle ingen av dessa båda grupper få fira gudstjänst på plats med de restriktioner som gäller för närvarande, konstaterar han.

Ett 60-tal gudstjänster

Utan vaccinbevis får maximalt 50 personer plats på gudstjänsterna, men det täcker inte efterfrågan. Lösningen är att Hillsong firar åtskilliga gudstjänster.

– På söndagar har vi gudstjänster från morgon till kväll. Fram till att de nya restriktionerna trädde i kraft den 12 januari rörde det sig om 10-12 gudstjänster. I söndags utökade vi till mellan 55 och 60 gudstjänster. Det är inget nytt, vi har haft så många gudstjänster tidigare under pandemin.

I siffrorna ingår Hillsongs verksamhet i hela landet, vilket omfattar minst sex platser: Stockholm City, Stockholm Norra, Stockholm Södra, Göteborg, Jönköping och Örebro. Enbart i Stockholm City hölls i söndags tre gudstjänster samtidigt och i Hillsong Norra (Arlandastad) två gudstjänster parallellt.

Gudstjänst för alla

Så många som 55-60 gudstjänster under en söndag kan vara något slags rekord.

– Men det viktiga är inte om vi har 30 eller 60 gudstjänster. Vi vill att så många som möjligt ska kunna fira gudstjänst tillsammans med andra om de vill och om restriktionerna tillåter, betonar Andreas Nielsen.

På Clarion Hotel Sign i centrala Stockholm, där Hillsong Stockholm City håller till sedan i september förra året, delas gudstjänstlokalen upp i tre lokaler. Kravet för att få göra på det sättet är separata ingångar och att mötesbesökarna i de olika gudstjänsterna inte möts.

Är era “corona-gudstjänster” nedskalade jämfört med de gudstjänster ni har i icke pandemitider?

– Nej, och upplägget är ungefär likadant över allt i landet. Men det är inte livelovsång på alla gudstjänster. Då kan man ju tycka att man lika gärna kan sitta hemma och titta på gudstjänst på Youtube men vi ser en poäng med att samlas fysiskt. Många föredrar att mötas på riktigt om det är möjligt.

Vad säger du till de som inte är vaccinerade och inte går till kyrkan för att de är rädda att bli smittade?

– I det läge vi befinner oss med omikron-viruset som är mycket mer smittosamt än deltaviruset tror jag inte att det spelar så stor roll om du är vaccinerad eller inte. Däremot är det viktigt att inte gå till kyrkan om du har symptom. Men det gäller ju inte enbart i kyrkan utan på alla platser.

Är det viktigt att vaccinera sig?

– Jag tycker att man ska lyssna på läkare och andra som är betydligt mer kunniga än jag, och därefter själv fatta sitt beslut om vaccination. Jag själv har valt att vaccinera mig, i övrigt uppmanar jag folk att lyssna på Folkhälsomyndigheten, förklarar Andreas Nielsen för Dagen.

Ingen trötthet i kyrkan

När det gäller hur länge pandemin kommer att påverka samhället och kyrkan ser han ett slut, även om ingen vet hur länge den kommer att pågå.

– Många är trötta på att förhålla sig till olika restriktioner i livet i stort. Men när det gäller relationen till kyrkan upplever jag ingen sådan pandemitrötthet. I kyrkan finns en övertygelse att vi kommer att ta oss igenom det här tillsammans, säger han och låter förhoppningsfull.

Men en sak är Andreas Nielsen kritisk till: den korta tiden till omställning när myndigheterna presenterar nya restriktioner. Där finns en tydlig förbättringspotential, anser han.

Niklas Piensoho är optimistisk och välkomnar att pandemin ska klinga av så småningom.

– Vi får be till Gud att pandemin tar slut snart och att så få människor som möjligt drabbas av svår sjukdom och död, säger han.

---

Fakta: Restriktioner för gudstjänster

  • För gudstjänster inomhus gäller följande restriktioner från den 12 januari:
  • Vid samlingar med fler än 50 och upp till maximalt 500 deltagare krävs vaccinbevis.
  • För gudstjänster med fler än 20 och upp till 50 deltagare måste det antingen finnas anvisade sittplatser eller ståplatser, men vaccinbevis är inget krav.
  • När det gäller gudstjänster med upp till 20 deltagare finns inga begränsningar.

---

Fler artiklar för dig