Kristna fredsrörelsen driver på för ickevåld, även när Ryssland spänner sina militära muskler i närområdet.
– Militär på Gotland kommer aldrig att skänka trygghet, säger Lotta Sjöström Becker.
Tvärtom, menar Ruben Agnarsson, som gläds åt att Sverige börjat rusta upp sitt försvar.
Säkerhetsläget har försämrats efter Rysslands mobilisering vid den ukrainska gränsen. Vladimir Putin har också ställt en rad krav på länder i Europa, däribland att Sverige inte ska gå med i Nato.
Hotbilden mot Sverige har också ökat och militärmakten har skickat soldater till Gotland för att möta den ryska upptrappningen.
Dagen har pratat med två kristna profiler som har två helt olika synsätt.
Tror på fredliga metoder
Lotta Sjöström Becker är generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen som pekar på ickevåld som lösning.
Hur har det nya säkerhetsläget påverkat dig?
– Det har påmint mig om att det är viktigt att vi inom civilsamhället måste levandegöra det vi tror på, säger hon till Dagen.
– Det säkerhetshot som basuneras ut nu är ett långsiktigt och lågintensivt säkerhetshot som funnits väldigt länge. Det som är nytt är att Putin har gjort en bedömning att det världspolitiska läget gör det väldigt lämpligt att agera, vilket träffar ett Europa som är splittrat just nu.
Men att möta ett aggressivt Ryssland med samma mynt är inget som Lotta Sjöström Becker förespråkar, och ondgör sig över tonläget där “krigshökar träffas och gasar upp sig”.
– Det säkerhetspolitiska hotet har retoriskt fått slå igenom i medierna, konstaterar hon.
Ett militärt jippo
Själv menar hon att det här uppkomna läget inte ska lösas av militärer och krigsexperter, snarare med hjälp av politik och diplomati. Även civilsamhället och trossamfunden har en viktig roll att spela, inte minst när det gäller att stäcka ut en hand till folk i Ryssland.
Lotta Sjöström Becker är också emot att Sverige stärker sin militära kapacitet på Gotland.
– Är tanks och militär på Gotland det som kommer skänka trygghet i Sverige? Där säger jag med tydlighet nej. För mig blir det helt fel kommunikation, pansarvagnar på Gotland skapar förvirring och oro, säger Lotta Sjöström Becker.
Hon säger att militärer på Gotland mest är försvarsmaktens sätt att visa att de agerar, något hon själv väljer att kalla ett jippo.
– Jag blir arg, för det är tandlöst och irrelevant, säger Lotta Sjöström Becker.
[ Visbypräst om den militära närvaron: Har skapat oro ]
Helt annat synsätt
Ruben Agnarsson är av helt motsatt åsikt. Han är frilansskribent och har skrivit boken “När larmet går är det dags att vakna”, som handlar om försvarsfrågor och kristen tro.
Hur har det nya säkerhetsläget påverkat dig?
– Jag har levt med det här i tjugo års tid, med upplevelsen att Sverige inte tar omvärldsanalysen på allvar. Det som hänt nu har legat i tangentens riktning, säger Ruben Agnarsson och syftar på Rysslands agerande.
Han konstaterar att det är förhållandevis enkelt att rusta ner men svårt att rusta upp, men välkomnar nu att allt fler i Sverige fått upp ögonen för säkerhetsfrågor.
– Jag är ingen krigshetsare, men jag menar att Sverige haft en naiv bild av omvärlden. Det har sedan några år tillbaka varit ett gradvis uppvaknande.
Så vad säger du om svensk militär på Gotland?
– Det är positivt.
Ruben Agnarsson tror inte att Nato kommer att rycka ut och rädda Sverige om det skulle bli krig, utan menar att vi själva måste stå för vår säkerhet och försvara den frihet som många numera tar som självklar.
– Alla friheter vi har hänger ihop med att det är vår armé och inte någon annans som befinner sig i Sverige, säger Ruben Agnarsson.
Han tycker också att kristna ska be för det svenska försvaret, för beslutsfattare och Sverige som nation.
– Vi ska be för beskydd av vårt lands gränser, vi ska be om beskydd att det inte blir ett fientliga intrång. Jag tycker att man kan vara väldigt konkret och be för den försvarsmakt som värnar vår frihet.
Som kristen säger Ruben Agnarsson att vi också ska be för våra fienden, precis som Jesus uppmanade oss till.
[ Kristna i Ukraina berättar att de "håller andan" ]
Långsiktigt perspektiv
När Lotta Sjöström Becker från Kristna fredsrörelsen pratar om ickevåld menar hon att det handlar om att hitta en hållbar lösning, inte minst att stärka förutsättningar för demokrati i Ryssland.
– Det handlar inte om att vara snäll och tandlös, påpekar hon, utan att använda sig av långsiktiga strategier.
När det gäller situationen i Ryssland handlar det numera om att satsa på nästa generations ledare, att få Vladimir Putin att ändra sig på gamla dagar blir svårt.
– Det vi nu ser är en gammal mans desperation, säger hon.
Hur ska man som kristen tänka när det ryktas om krig och invasion?
– Att man aldrig ska rättfärdiga krig och att det alltid finna fredliga lösningar. Den tron har vi, men det kräver hårt arbete, mycket övning och färdighet.
Är du orolig för en rysk militär attack?
– För Sveriges del nej, det är därför jag är så sur på Gotlandsdebaclet. När det gäller Ukraina hoppas jag det verkligen inte, men jag är orolig för att folk ska bli rädda och stressade och tro att militära reaktioner är det enda alternativet.
[ Ledare: "Allvarsord om vårt säkerhetsläge är på riktigt" ]
Lås på dörren
Även om Ruben Agnarsson talar sig varm för ett starkt försvar säger han sig ha har stor respekt för dem som väljer ickevåld som metod.
– Det handlar om synen på livet och människovärdet, säger han.
Men han kritiserar också fredsrörelsen för att historiskt ha låtit sig infiltreras av Sovjetunionen och beklagar sig över att det finns de som tonar ned hotet från Ryssland.
När det kommer till att enbart förlita sig på diplomati pekar han ut såväl fördelar som nackdelar.
– Det var så Sverige klarade sig undan andra världskriget, men vi tvingades samtidigt att betala ett pris med eftergifter till Nazityskland som vi i dag skäms över.
Är du orolig för en invasion?
– Som det ser ut nu ligger Ukraina väldigt illa till. Men att Sverige skulle drabbas, det tror jag inte i förstaläget. Det sker i så fall först om fler länder blir involverade.
För att förhindra att en främmande makt tar sig in anser han därför att det är av största vikt att ha satt låset på dörren.
[ Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige - ett möjligt säkerhetshot? ]
---
Fakta: Detta har hänt
- Ryssland har mobiliserat militärt längs med Ukrainas gräns.
- President Vladimir Putin har samtidigt krävt att omvärlden respekterar landets krav på säkerhet.
- Bland annat innebär det att inga länder i dess närhet ska få gå med i Nato.
- Många experter varnar för att ett kommande krig kan vara annalkande.
---