I går delades årets Martin Luther King-pris ut på fredspristagarens födelsedag och i en kyrka han besökt - Norrmalmskyrkan i Stockholm.
Nicolas Lunabba prisades för att han “gjort skillnad på riktigt för utsatta barn och ungdomar”.
Martin Luther King-dagen firas jorden runt just på den dag när King föddes. Här i Sverige har sedan 2005 ett pris delats ut till den som verkar i Kings anda. Bakom står tre organisationer: Equmeniakyrkan, Sveriges kristna råd och Kristna fredsrörelsen.
– Det är lite coolt och respektingivande att vi ska få dela ut priset just på samma plats som King varit på, sa George Olvik, kommunikationschef på Equmeniakyrkan, i sitt inledningstal till ceremonin som går att se på Youtube.
Gör skillnad i ungas vardag
Det var 1964, när King mottog Nobels fredspris, som han också besökte Norrmalmskyrkan. I dag skulle King ha varit 92 år om han levt. Kings anda lever dock kvar, och årets Martin Luther King-pristagare Nicolas Lunabba mottog under kvällen en prissumma, ett diplom och blommor.
I prismotiveringen talas bland annat om hur Nicolas Lunabba genom organisationen “Helamalmö” gjort skillnad för barn och unga, och samtidigt genom outtröttligt opinionsarbete påverkat på samhällsnivå. “Arbetet för att göra skillnad är vardagen och att börja se de mest utsatta barnen i försummade områden, och Nicolas Lunabba och ‘Helamalmö' vill vara ett språkrör för dem”, står det i prismotiveringen.
“Kan inte vänta på förändringen”
Nicolas Lunabba tackade för priset och beskrev det som en stor ära att få det.
– Det gör mig ödmjuk att stå här vid sidan av bilden av en sådan gigant. Jag vill sända ett tack till alla som finns därute, inte minst i Malmö, och inte minst kollegorna som jag delar priset med, sa han.
Han beskrev kraften i en organisation som, säger han, “lite provokativt” vill etablera “parallella samhällsstrukturer”.
– I Sverige väntar vi ofta på något, vi tror att staten eller politiker ska förändra människors liv. Men vi kan inte invänta förändringen. Vad vi har valt att göra är att aktivt etablera parallella samhällsstrukturer. Vi har satt två saker på bordet. Det ena är att aktivt gå in och servera måltider, bygga bibliotek och jobba med olika aktörer för att bygga något inne i de försummade områdena. Det andra är att vara en kritisk och aktiv röst för en förändring på en strukturell nivå, sa han när han intervjuades av Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.
Mest ojämlika staden
“Helamalmö” är, sa han, en social rörelse som bidrar till förändring.
– Det är ett kollektivt bygge. Vi ser avsaknaden av att möta inte minst de ungas behov. Malmö är Sveriges mest ojämlika stad och den stad som har mest barnfattigdom.
[ Ungdomar behöver vuxna att följa ]
Hållbar förändring kommer när man arbetar på lokal nivå och långsiktigt, betonade han.
– Vi ser att man ofta är bra på att mobilisera, att protestera och gå ut på gator och torg. Men det långsiktiga arbetet kräver långsiktig organisering. Vi ser att förändring sker när man jobbar på lokal nivå med de behov som finns. När unga och äldre samlas kring ett mål mat ökar självbestämmanderätten, tryggheten och solidariteten.
Tror på civilsamhället
“Helamalmö” erbjuder bland annat sina besökare måltider, dans, läxläsning och fritidsbank. Den är en ideell förening och är i dag en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer med cirka 4 500 medlemmar och 250 anställda ledare och instruktörer.
[ Barnfattigdom är inget påhitt ]
– Vi tror starkt på civilsamhällets kraft. Där finns också hoppet: att vara i rörelse tillsammans med andra. Därför vaknar jag lycklig varje morgon, sa Nicolas Lunabba som svar på frågan om vad som ger honom hopp.
– Bara en sådan sak som att vi serverar frukostar och ser hur människor från olika kulturer men som bor i samma område träffas. De upptäcker varandra över en tallrik flingor. Det är där det uppstår någonting och det är min övertygelse att vi kan bygga vidare på det.
---
Fakta: Har varit sommarpratare
- Nicolas Lunabba har beskrivit sin egen bakgrund och arbetet med “Helamalmö” när han var sommarpratare i P1 19 augusti 2021.
- Tidigare har han varit basketspelare och tränare. I dag är han verksamhetsansvarig för “Helamalmö”.
---