Nyheter

Serbisk-ortodoxa kyrkan kräver ursäkt till Djokovic

Protesterar mot att den ovaccinerade tennisstjärnan inte släpps in i Australien - och stoppas från att bli historisk

Tennisspelaren Novak Djokovic har tvingats lämna Australien efter att ha nekats visum – och kan därmed inte försvara sin titel i Australiska mästerskapen. Serbisk-ortodoxa kyrkan, som stöttar den ovaccinerade tennisstjärnan, kräver att Australiens regering ber Djokovic om ursäkt.

Iskan mot Australien är stor i Serbien efter det slutgiltiga beskedet att Novak Djokovic inte släpps in i landet. Turerna kring den serbiske superstjärnan har pågått sedan den 5 januari där Djokovic överklagat att hans visum inte godkänts.

Förklaringen till att Djokovics visum ursprungligen drogs in är att spelarna som grundregel ska vara dubbelvaccinerade mot covid-19, och Djokovic är inte vaccinerad. Australiens myndigheter har inte heller godkänt hans medicinska dispens till turneringen, rapporterar Aftonbladet.

Tvingades lämna landet

Som Dagen tidigare skrivit har den serbisk-ortodoxa kyrkan hela tiden stöttat tennisens världsetta i hans kamp för att få komma in i Australien och delta i turneringen som är årets första Grand Slam-turnering. Men på söndagen avslog en federal domstol Djokovics visumansökan och han har tvingats lämna landet.


I ett skarpt formulerat officiellt uttalande tar den serbisk-ortodoxa kyrkan i Australien och Nya Zeeland avstånd från beslutet. Kyrkan uttrycker “sitt stora missnöje” över regeringens och myndigheternas “godtyckliga” metoder som den anser har “passerat gränsen för ett anständigt bemötande”.

Bland annat påstås att Djokovic fått sin mobiltelefon beslagtagen, blivit berövad all möjlighet att kommunicera och förhörts direkt efter en 25 timmar lång flygresa. Hård kritik riktas mot Australiens migrationsminister Alex Hawke och kyrkan vill att Australien ska framföra en ursäkt till Novak Djokovic personligen:

“Vi kräver att herr Hawke tar sitt förnuft till fånga och omedelbart omvärderar sin och departementets hållning och upphäver beslutet att neka Novak visum. Vi anser att en skriven ursäkt skulle vara ett steg på vägen till att bringa lite ordning i den oreda ni ställt till med”, heter det i uttalandet som citeras av Premier Christian.

“Inte en gangster”

I kritiska ordalag avslutas kyrkans uttalande med en “påminnelse” om att Novak Djokovic “är en professionell tennisspelare, inte en gangster”. Samtidigt uttrycks en förhoppning om att Gud ska vara med den serbiske nationalidolen och hans närmaste i en svår stund.

“Vi ber att vår Herre ger styrka och mod till Novak, hans familj och team.”

Australiska mästerskapen inleddes på måndagen. Novak Djokovic, som vann turneringen för ett år sedan, vill vinna sin 21:a Grand Slam-titel, fler än någon annan manlig tennisspelare mäktat med. Han har vunnit turneringen, som spelas i Melbourne, inte mindre än nio gånger vilket är rekord.


Fler artiklar för dig