Nyheter

Missionsexpert: Korruptionen äter upp Uganda

Militärkupper och diktatur har präglat det östafrikanska landet

Den utbredda korruptionen är ett stort problem för både medborgarna i Uganda och för kyrkor som vill hjälpa till i landet.
– Det försvårar vårt arbete, säger Allan Ekstedt, missionssekreterare i Eskilstuna Pingst och Uganda-kännare.

Pingstkyrkan i Eskilstuna har haft kontakt med ugandiska församlingar sedan slutet av 1980-talet och fungerar som kontaktorganisation för Pingsts arbete i landet. Missionssekreteraren Allan Ekstedt har själv besökt landet flera gånger.

– Det är ett bördigt land, så du hör sällan om hungersnöd i Uganda. Det har också varit relativt politiskt stabilt även om det beror på att ledaren (Yoweri) Museveni har förlängt mandatperioden för sig själv, säger han.

Allan Ekstedt.

Liten transparens

Uganda lider fortfarande av efterverkningarna från Idi Amins styre på 1970-talet. Efter att Uganda blev självständigt från Storbritannien 1962 hölls först demokratiska val i landet, men Amin tog makten i en militärkupp 1971 och styrde sedan landet som brutal diktator i åtta år med hundratusentals människors död som följd. Även den nuvarande presidenten Museveni, som har suttit sedan 1986, har beskrivits som en diktator.

Ett av landets största problem i dag är korruptionen. I Transparency Internationals mätning, som sammanställer hur bra länder är på att bekämpa korruption, hamnar Uganda på plats 142 i världen.

– Landet har mycket utbredd korruption på olika nivåer i samhället och det är något som försvårar både för landets invånare och för bra hjälpinsatser utifrån. Korruptionen äter upp mycket inifrån, säger han.

– I norra delen har det också kommit många flyktingar från Sydsudan, vilket har satt ytterligare press på landet.

Majoriteten kristen

Befolkningen är till största delen kristen – 85 procent tillhör någon av de kristna kyrkorna, där Katolska kyrkan och Anglikanska kyrkan är de största inriktningarna.

– Men det finns också en hel del pingstkarismatiska grupperingar. Om du åker till en stad som Kampala eller Entebbe syns ett starkt inslag av kyrkor i städerna, säger Allan Ekstedt.

---

Fakta: Uganda

  • Uganda är ett land utan kust i östra Afrika, med gräns mot Sydsudan i norr, Kenya i öst, DR Kongo i väst och Rwanda och Tanzania i syd.
  • Det bor ungefär 43 miljoner invånare i landet.
  • 85 procent av dem är kristna medan den största minoritetsreligionen är islam.
  • Presidenten Yoweri Museveni har suttit på makten sedan 1986 och internationella bedömare menar att Uganda inte har demokratiska val.

---

Fler artiklar för dig