Nyheter

Tro och solidaritet ställde in föreläsning med Irving

Ville inte längre ha hans medverkan efter att han lämnat Socialdemokraterna

Efter att Mattias Irving bestämt sig för att lämna Socialdemokraterna ställde Tro och solidaritet in hans föreläsning om antifascism.
“Är ärligt lite chockerad. […] Att efter alla dessa år plötsligt inte vara betrodd att hålla en utbildning”, säger han.

Mattias Irving har länge varit en profilerad del av Socialdemokraternas sidoförbund Tro och solidaritet, som samlar troende inom partiet. Han har också tagit initiativ till Föreningen Hjärta, en grupp som varit knuten till sidoförbundet – fram tills nu. Som Dagen rapporterade i veckan kommer Föreningen Hjärta att kapa banden till Tro och solidaritet och partiet Socialdemokraterna. Anledningen är att Irving och Anna Ardin, som är föreningens initiativtagare, anser att partiet har gått i fel riktning.

“Gjorde lite ont”

Nu har det uppstått nya slitningar mellan Mattias Irving och Tro och solidaritet. Enligt Irving själv var det planerat att han skulle hålla en föreläsning om antifascism för nya medlemmar i organisationen, något som han har gjort flera gånger förut. Kort inpå att den skulle hållas fick han dock besked att de inte ville att han skulle vara med.

“Har i flera år hållit utbildningar om antifascism i arbetarrörelsen. Skulle hållit en i dag på ett utbildningsmöte för nya medlemmar i Tro och solidaritet. Fick just ett samtal om att de inte vill ha min medverkan. Det gjorde lite ont. Trodde att DEN kampen var gemensam ändå”, skriver han besviket på Twitter.

Beror på beskedet

Irving skriver att anledningen har med hans beslut att lämna partiet att göra.

“Förklaringen jag fick var att de inte ville ha min medverkan “i ljuset av de senaste dagarnas händelser”. Det vill säga att jag inte kandiderar till några nya uppdrag och lämnar partiet i februari”, skriver han, och uttrycker stor besvikelse över beskedet.

“Är ärligt talat lite chockerad. Jag fattar att det inte är kul för dem att jag lämnar. Men vi hade kunnat göra det här snyggt. Med respekt för att jag lämnar, och respekt för att de är kvar. Men att efter alla dessa år plötsligt inte vara betrodd att hålla en utbildning.”

Dagen har sökt Tro och solidaritet för en kommentar.

---

Fakta: Föreningen Hjärta

  • Föreningen Hjärta är i dag en lokalavdelning inom Socialdemokrater för Tro och solidaritet.
  • Men på föreningens årsmöte den 13 februari bryter sig föreningen loss och bildar en nationell rörelse för troende progressiva.
  • Om det finns intresse kommer Tro och solidaritets lokalavdelning, som hör hemma på Kungsholmen i Stockholm, fortsätta sin verksamhet.

---

Fler artiklar för dig