Nyheter

Scoutledare med högerextrema åsikter riskerar uteslutning

Scouternas generalsekreterare: Vi har nolltolerans mot rasism och står för allas lika värde

En scoutförening i Stockholm leds av en man med högerextrema åsikter. Det rapporterar tidningen Expo. Nu har Scouterna beslutat att öppna en utredning om eventuell uteslutning.

Enligt Expo är ordföranden i scoutföreningen aktiv i det högerextrema Nätverket samt i Frihetsrörelsen som bland annat protesterar mot vaccinpass. Dessutom uppger Expo att mannen har demonstrerat med nazister.

Scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig är bestört över uppgifterna.

– Har man sagt att man ställer sig bakom våra värderingar då ska man också göra det i ord och handling. I scouterna har vi nolltolerans mot rasism och står för allas lika värde, säger hon till Expo.

I ett pressmeddelande på Scouternas webbplats förklarar Anna-Karin Hennig dessutom att det har öppnats en utredning om eventuell uteslutning.

scout

– Om en ledare ställer sig bakom värderingar som inte är kompatibla med Scouternas kommer vi att agera.

Inte koppling till kyrka

Det finns i dagsläget omkring 1 000 scoutkårer i Sverige. Alla kårer är medlemmar i riksorganisationen Scouterna, men några är dessutom knutna till andra scoutorganisationer. Dessa är Frälsningsarméns scouter, Equmeniascout, KFUM Scout, Nykterhetsrörelsen Scoutförbund och Salt Scout.

Den scoutkår som alltså leds av man med högerextrema åsikter är enligt uppgift till Dagen direktansluten till Scouterna utan att tillhöra någon kyrka eller kristet samfund.

I artikeln som Expo publicerade på torsdagen finns en bild på en grupp barn med scouthalsdukar tagen i samband med en manifestation anordnad av Frihetsrörelsen i Stockholm i oktober i fjol. Scoutledaren, som också syns på bilden, agerade vid tillfället möteshållare och enligt Expo fick barnen i samband med manifestationen ta emot material med desinformation om coronavaccinet.

Försöker identifiera scoutkår

Expo har inte lyckats slå fast varifrån scoutgruppen kom och Anna-Karin Hennig uppger att Scouterna nu försöker identifiera vilken scoutkår barnen tillhör.

– Vi kommer sedan snarast att föra en dialog med den aktuella scoutkårens ledning, samt med barnens föräldrar för att få en klar bild om vad som hänt, och om det förekommer ytterligare händelser som vi inte känner till.

---

Fakta: Scouterna

  • Organisationens vision är “Unga som gör världen bättre”.
  • Organisationen betonar vikten av ungas utveckling: “Syftet med allt vi gör är ungas personliga utveckling: Ledarskap, att vara aktiv i gruppen och självinsikt och självkänsla är några av de förmågor som scouting utvecklar. Scouting har en egen pedagogik, scoutmetoden där vi lär genom att göra i den lilla gruppen, och där våra värderingar, scoutlagen, finns med i allt vi gör.”

---

Fler artiklar för dig