Nyheter

Tuff period för pastorer i Sverige enligt facket

Ombudsman på fackförbundet Vision: Inte fler som gått i väggen - men en tuff period

I USA har nära 40 procent av pastorerna tänkt på att sluta under det senaste året. Men någon liknande tendens syns inte i Sverige, menar Lotta Söderlund på fackförbundet Vision Ekumeniska.
– Men visst har pandemin inneburit en utmaning, säger hon.

Bland de protestantiska pastorerna i USA har det senaste året inneburit så mycket prövningar att många har funderat på att hoppa av, vilket Dagen rapporterade om nyligen. Hur har det då sett ut i Sverige?

– Det finns ingen undersökning som vi i Vision sett eller hört talas om som visar att det är så i Sverige. Det som kommer fram till oss är att det är en utmaning att ställa om. Särskilt detta att hålla digitala gudstjänster, om man då dessutom inte riktigt har resurser för det, säger Lotta Söderlund som är ombudsman med särskilt ansvar för att stötta de fackligt förtroendevalda i Svenska kyrkan och frikyrkorna.

Svårt att jämföra Sverige med USA

Hon betonar att det är lite svårt att bedöma läget, eftersom det under pandemin inte har gått att ha fysiska träffar med de pastorer och präster som fackförbundet organiserar. Hon säger också att det är svårt att jämföra USA och Sverige.

– Man kan inte riktigt jämföra Sverige och USA. I Sverige är det mer styrt vad som kan vara en församling i ett samfund. I USA är det friare och organiserat på ett helt annat sätt.

Men en skillnad i Sverige jämfört med USA som inte hänger ihop med pandemin är att många församlingar i de större samfunden vill ha en pastor som är högskoleutbildad.

Samtidigt kan framför allt frikyrkoförsamlingar inte alltid erbjuda löner som är i paritet med jämförbara arbeten. Det gör att många församlingar inte har råd att erbjuda heltidstjänster.

Blir mer tungjobbat

– Samtidigt har vi den här trenden med att församlingsmedlemmarna inte har samma ork med ett föreningsengagemang på samma sätt som för 20 år sedan. Detta skapar en arbetsmiljöproblematik, det blir tungjobbat med mer ansvar på dem som är anställda. Det kan leda till att man byter jobb.

En annan problematik berör flyttande: förr var det vanligt att pastorer flyttade efter en viss tid, och församlingarna kunde erbjuda tjänstebostad.

– Det är inte lika lätt i dag, när båda kanske ska ha ett nytt jobb, och man samtidigt inte vill rycka upp barnen ur skolor. Då kan det i stället bli så att man hoppar av jobbet, säger hon.

I frikyrkorna hänger ekonomin ihop med hur mycket man får in i kollekt, och detta kan skapa ytterligare problem med att ha råd att ha anställda, när medlemsantalet i församlingen minskar.

Minskande medlemsantal

I Svenska kyrkan finns ett liknande problemkomplex: det handlar om krympande kyrkoavgifter, vilket även det beror på minskande medlemsantal, fastigheter som är dyra i drift och måste tas om hand, som leder till omorganisationer och uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Till allt detta har lagts pandemins utmaningar med nya krav på pastorer och präster.

– Många frågar sig: hur ska vi nå alla i församlingen? Räcker det med digitala medier, eller ska vi ringa alla? Det här är något nytt, och har betytt en prövning och en utmaning – och samtidigt har man inte kunnat träffa kollegorna.

Psykosociala problem

De nya krav som ställts under pandemin har påverkat den psykosociala miljön på flera sätt. Lotta Söderlund säger att det kanske är först senare som man kommer att se de fulla konsekvenserna av pandemin.

– Utifrån min roll så kan man inte i dag säga att det är fler som gått i väggen under pandemin. Men det har varit många ärenden som varit kopplade till den psykosociala miljön. Så har det varit under en längre tid, men vi ser ingen topp just nu, utan det är en stadig förändring.

---

Fakta: 4 av 10 har tänkt på att sluta i USA

  • Enligt en pastorspanel på cirka 400 personer som valts ut av evangeliskt kristna opinionsinstitutet Barna Group i USA har nära 4 av 10 protestantiska pastorer funderat på att sluta under 2021. Om man ser till gruppen under 45 år är siffran ännu högre: 46 procent.
  • Antalet pastorer som överväger att sluta har gått upp med nio procentenheter sedan samma undersökning ett år tidigare.

---

Fler artiklar för dig