Nyheter

Ny organisation för troende progressiva bildas

Föreningen Hjärta som tidigare var knuten till S bryter med partiet och bildar ny rörelse

Föreningen Hjärta, en av Tro och solidaritets lokalföreningar, bryter sig loss efter omfattande kritik mot Socialdemokraterna. Initiativtagarna Mattias Irving och Anna Ardin vill i stället samla troende progressiva från olika partier.

Kritiken mot Socialdemokraterna är hård. Partiet har börjat använda en alltmer auktoritär och inhuman retorik när det gäller flyktingar, tonen mot muslimer har skärpts och utspelen om hårdare straff haglar.

Det här är en resa som Föreningen Hjärta inte längre vill vara med på, det vill säga den profilerade lokalföreningen inom Tro och solidaritet, sidoförbundet inom S som samlar troende.

Bryter sig loss

Därför har de nu valt att bryta sig loss. Vid årsmötet den 13 februari kapar föreningen banden med såväl Socialdemokraterna som Tro och solidaritet och bildar en fristående organisation som ska samla människor från olika politiska partier. Det gemensamma är att man är troende och politiskt progressiv och människor med olika religiös bakgrund välkomnas.

– Vi har hamnat i en helt ohållbar situation, säger Mattias Irving, ordförande i Hjärtas styrelse.

– Eftersom vi är frihetliga socialdemokrater var det inte möjligt att arbeta vidare med våra hjärtefrågor inom partiet.

Han säger att de på senare år heller inte lyckats locka nya medlemmar till Hjärta, vilket han menar beror på den politiska väg som Socialdemokraterna slagit in på. Namnat Hjärta tar föreningen dock med sig när den nu väljer att gå sin egen väg.

Lämnat partiet

Det är tillsammans med föreningens vice ordförande Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan, som Mattias Irving nu är med och lägger grunden för en ny organisation.

Anna Ardin är född på Gotland 1979. Hon är diakon i Equmeniakyrkan och doktorerar just nu med en avhandling om Civilsamhällets demokratiska utrymme. Hon har ett långt engagemang i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter, inte minst inom feminism och jämlikhet. 2010 vittnade hon om att ha blivit utsatt för övergrepp av Wikileaks grundare Julian Assange.

Anna Ardin berättar för Dagen att hon fortfarande ser sig som socialdemokrat, samtidigt som hon lämnat partiet Socialdemokraterna.

Även Mattias Irving har offentliggjort att han lämnat partiet. Han är i dag tjänstledig från sitt jobb som politisk sekreterare för Tro och solidaritet.

Vilka vänder ni er till?

– Till alla progressiva troende i Sverige som vill se mer hjärta i politiken och i samhället. Till dem som vill driva på för människovärdet och för en ansvarsfull och medmänsklig asylpolitik, säger Mattias Irving.

Mest realistiskt är att intresset finns bland personer inom det rödgröna politiska spektret, även om Mattias Irving inte utesluter att de även kan locka progressiva liberaler.

Nationellt projekt

Nya medlemmar har redan börjat strömma in. De kommer från olika delar av landet, då föreningen Hjärta inte längre utgår från en lokalförening i Stockholm.

– Många är glada för det här, eftersom de inte velat gå med tidigare i och med kopplingen till Socialdemokraterna, säger Mattias Irving.

– Men det är lite sorgearbete också, säger han och beklagar sig över utvecklingen inom S.

Vad ska Hjärta göra, när man nu blir partipolitiskt fristående?

– Vi har många planer. Inte minst kommer vi att bli mycket frimodigare i debatten. Vi kommer att bedriva en hel del aktivism och gräsrotsjournalistik, det är mycket som behöver avslöjas, inte minst går många islamofobiska aktörer ogranskade.

– Vi kommer så klart också vara en röst för alla troende och visa att tron har en viktig roll i samhället.

---

Fakta: Hjärta blir fristående

  • Föreningen Hjärta är i dag en lokalavdelning inom Socialdemokrater för Tro och solidaritet.
  • Men på föreningens årsmöte den 13 februari bryter sig föreningen loss och bildar en nationell rörelse för troende progressiva.
  • Om det finns intresse kommer Tro och solidaritets lokalavdelning, som hör hemma på Kungsholmen i Stockholm, fortsätta sin verksamhet.

---

Fler artiklar för dig