Politiker ska inte lägga sig i hur trossamfund styrs, har kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) uttryckt sig. Men när Dagen undrar om det även gäller Svenska kyrkan svarar hon att det är rimligt med politiska nomineringsgrupper.
Redan från första stund har hon varit tydlig med en sak. Klåfingriga politiker ska inte lägga sig i. Den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) har upprepat detta åtskilliga gånger, främst när det gäller politikens förhållning till kulturen, men även när det gäller trossamfunden.
Samma dag som hon blev kulturminister fick Dagen en kort intervju med ministern som menade att klåfingriga politiker inte ska lägga sig i hur trossamfunden styrs.
Jeanette Gustafsdotter upprepade det hela sedan då hon intervjuades i Kyrkans tidning.
– För samtliga trossamfund är det viktigt att de får utöva sin religion helt fritt. Det är det vi har i grundlagen i Sverige, men det är också den personliga uppfattningen jag har att Svenska kyrkan ska kunna jobba utan att klåfingriga politiker lägger sig i.
Bestämmer i Svenska kyrkan
Med tanke på att tre riksdagspartier i dag har en central roll i Svenska kyrkans styrande organ kan man undra om kulturminister menar att de därmed bör lämna kyrkopolitiken?
Jeanette Gustafsdotters egna parti, Socialdemokraterna, är exempelvis sedan en längre tid tillbaka den största aktören i kyrkans styre. De politiska partierna är också med och blockerar de förslag på förändringar som finns på hur kyrkan ska förändra sitt styrelsesätt.
Är det rätt att politiska partier, inklusive Socialdemokraterna, styr över Svenska kyrkan?
“Som kulturminister har jag inga synpunkter på vilka nomineringsgrupper som väljer att ställa upp i kyrkovalet. Men som socialdemokrat så är det en självklarhet att våra partimedlemmar engagerar sig i kyrkopolitiken, precis som vi engagerar oss i andra delar av civilsamhället”, svarar Jeanette Gustafsdotter via mejl.
Hon lyfter fram att de nomineringsgrupper som i dag styr Svenska kyrkan har valts av medlemmarna och att i kyrkovalet 2021 blev stödet för de nomineringsgrupper som är bundna till politiska partier stort, inte minst för Socialdemokraterna.
[ Hon blir ny minister för trossamfunden ]
Partierna spelar roll
“Vad gäller partiernas roll i Svenska kyrkans styrning finns det flera poänger med att ha politiska nomineringsgrupper”, skriver Jeanette Gustafsdotter.
“Inte minst handlar det om en tydlighet gentemot medlemmarna – de flesta vet var partierna bottnar ideologiskt. Det verkar också uppskattas av medlemmarna.”
Kulturministern avrundar sitt svar med att det är bra att det även finns alternativ som är frikopplade från politiska partier i kyrkovalen och att allt engagemang för en demokratiska kyrka är välkommet.
[ "Antje är en mycket lärd teolog, men först och främst en syster” ]
Träffade ärkebiskopen
Jeanette Gustafsdotter tog över rollen som kulturminister från Amanda Lind (MP) efter att Magdalena Andersson bildade en ny socialdemokratisk enpartiregering. Som kulturminister fick hon också ansvar för trossamfundsfrågor och Jeanette Gustafsson har bland annat träffat Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén i sin roll som minister.
[ Antje Jackelén slutar som ärkebiskop ]
---
Fakta: Stat och kyrka
- Svenska kyrkan var länge en statskyrka, men år 2000 blev kyrkan fristående.
- Trots det har politiska partier funnits kvar i kyrkans styrande organ.
- Flera partier har dock lämnat kyrkopolitiken, enbart tre riksdagspartier finns kvar, S, C och SD.
---