Nyheter

”Kändes väldigt tungt när jag inte kunde åka”

Besvikelse när Pingst pastor ställdes in - men fler än de föranmälda följde konferensen digitalt hemifrån

Mikael Hansson i Siljansnäs hade packat väskan för att åka till pingströrelsens pastorskonferens i Stockholm. Stefan Beimark i Örnsköldsvik bestämde sig för att i stället samla pastorerna i grannförsamlingarna till en minikonferens på hemmaplan.

Mikael Hansson i Siljansnäs frikyrkoförsamling hör till de pastorer som hade sett fram emot att få åka till Upplands Väsby för att möta 400-500 pingstkollegor från olika delar av landet. Men nya pandemirestriktioner satte i sista stund stopp för hans resa med den färdigpackade väskan.

– Jag såg verkligen fram emot att få träffas fysiskt och kände att jag behövde ladda mina andliga och sociala batterier, och få lovsjunga Gud, ihop med andra.

– I går [tisdagen] kändes det därför väldigt tungt när jag inte kunde åka. Jag har följt den digitala konferensen i min ensamhet för att försöka hitta ny kraft. I dag [onsdag] känner jag mig ändå så välsignad, säger Mikael Hansson när Dagen ringer upp i en paus.

Mikael Hansson, pastor i Siljansnäs frikyrkoförsamling i Dalarna.

Fler än förväntat tittade

Han har precis lyssnat på teologen Stefan Gustafsson som talat om kristen tro och naturvetenskapen – och strax väntar en stund med PMU:s Johannes Widlund om miljöfrågan och skapelsen.

När man tittat på hur många IP-adresser som följt de digitala sändningarna tisdag-onsdag var de upp emot ett tusen, alltså betydligt fler än som från början varit anmälda, något som gladde konferensledningen.

Ordnade egen minikonferens

Stefan Beimark, pastor i Örnsköldsvik väntade med att ge sig i väg till Stockholm när han anade åt vilket håll beslutet drog. Snabbt bestämde han också att försöka samla de 12-13 pingstpastorerna från Nordmaling, Husum, Bjästa, Överhörnäs och Örnsköldsvik till en liten egen konferens i den lokala kyrkan.

Stefan Beimark.

– Vi piffade till det i kyrkan med loungeområde, incheckning och namnbrickor för att försöka återskapa Pingst pastor i mindre känsla. Vi hade Daniel Alm på storbildsskärm och högt ljud – så att alla kunde vara med och sjunga. Det blev väldigt lyckat, berättar Stefan Beimark, som tycker det var rätt att ställa in i det läge som blev.

Bild på lounge-skylt.

Tungt till en början

Maria Flodin, pastor och föreståndare i Timrå Pingst, valde att följa konferensen i sin ensamhet när det inte blev någon fysisk samling.

– Konferensen var så nära att det kändes självklart att den skulle bli av. För mig var det tungt när den blev inställt, det måste jag erkänna. Jag hade sett fram emot att få åka och fylla på. Men sedan hann jag inte tänka så mycket. Sändningarna sände i gång och jag blev fylld av det som har förmedlats, säger Maria Flodin.

Maria Flodin, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Timrå.

Hon uppskattade både förkunnelsen från pingstledaren Daniel Alm och Denise Curgenven från Wales under första dagen.

– Det finns något på andra sidan av den här pandemin. Men vi måste också tro att vi är rustade för det som är just nu. Vi fixar det här – och har något att komma med, säger Maria Flodin.

Fler artiklar för dig