Nyheter

Chamoun har använt miljontals tändstickor till kyrkor

Chamoun Abdalla i Södertälje lägger mycket tid på att skapa kors och kyrkor genom att limma ihop tändstickor

Han har skapat byggnader belägna i Syrien, Israel och Sverige. 63-årige Chamoun Abdalla vill göra något värdefullt av sin tid, något han är bra på och gillar.
– Jag har alltid gillat att jobba med händerna, säger han till Dagen.

Han provade först att bygga med lasagneplattor och spagetti, men insåg att byggnaderna gick sönder när pastan torkade. Då fick han tipset att prova med tändstickor i stället och det har han hållit fast vid sedan början av 1990-talet, sedan han kom till Sverige från Syrien.

– När vi bodde i Syrien hade vi små barn, sedan när jag kom till Sverige jobbade jag som städare och tidningsbud – man måste ju jobba för att leva, säger Chamoun och berättar att han bland annat delar ut Dagen i folks brevlådor.

– Men nu har jag mycket tid och den vill jag inte lägga på att till exempel spela kort i någon lokal, nej! Jag vill ta vara på tiden.

Att jobba och skapa med händerna är något han alltid gillat. Och tålamod verkar han ha mer än de flesta. Chamoun räknar upp några av de verk han hittills har byggt:

– Sankt Simon i Aleppo, Sankt Jakobs kyrka i Södertälje, tre kyrkor från Jerusalem, ett stort kors …

Chamoun Abdalla i Södertälje skapar kors och kyrkor genom att limma ihop tändstickor.

Chamoun är kristen och både korset och kyrkor betyder mycket för honom. Han berättar hur han läser i Bibeln och andra böcker om olika platser och händelser i samband med att skapelsen växer fram.

– Jag tycker mycket om korset, det betyder mycket för oss, vad Jesus gjorde där, säger Chamoun om det höga kors han byggt.

Han går själv till Sankt Jakobs kyrka, där han också haft en utställning av sina verk. Efter utställningen skänkte Chamoun sin modell av kyrkan till församlingen.

Det har hittills gått åt 4,5 miljoner tändstickor, och fler lär det behövas. För SVT, som gjort reportage hemma hos honom, berättar Chamoun Abdalla att han planerar att bygga en modell av S:ta Ragnhilds kyrka.

Chamoun Abdalla i Södertälje skapar kors och kyrkor genom att limma ihop tändstickor.
Fler artiklar för dig