Nyheter

Påven: Är själviskt att skaffa husdjur i stället för barn

Inte första gången påve Franciskus talar om husdjur som ersättning för barn

Att välja husdjur i stället för barn är själviskt och “förminskar oss” och “tar ifrån oss vår mänsklighet”, säger påve Franciskus.

Det var under en generalaudiens i Vatikanen som påven på onsdagen menade att ovilja hos par att få barn “är ett förnekande av faderskap och moderskap och förminskar oss, tar ifrån oss vår mänsklighet”.

– I dag ser vi en sorts själviskhet. Vi ser att vissa människor inte vill ha barn. Ibland har de ett barn och inga fler, men de har två hundar, två katter. Hundar och katter blir en ersättning för barn. Det här [låter] roligt, jag förstår, men det är verkligheten, sa påven.

“Större risk att inte få barn”

Påven uppmanade par som inte kan få biologiska barn att överväga adoption, och par som kan få biologiska barn att “inte vara rädda” för att ge sig hän föräldraskapet.

– Att få barn är alltid en risk, men det är en större risk att inte få ett barn.

Påvens uttalande kommer i nära anslutning till hans uttalande om en “demografisk vinter” i Italien. Under generalaudiensen på Petersplatsen på annandag jul beskrev han de sjunkande födelsetalen i Italien som “en tragedi”.

Tidigare nämnt kaniner

Det är inte första gången som påve Franciskus berör fenomenet husdjurshållning som ersättning för föräldraskap. 2014 sa han till tidningen Il Messaggero att de känslomässiga relationer som uppstår till husdjur är mer lätthanterliga än de mer komplexa relationerna mellan föräldrar och barn.

Påven har tidigare sagt att katoliker inte måste “föröka sig som kaniner”, samtidigt som han var tydlig med att katolska kyrkans förbud mot preventivmedel kvarstår.

– Gud ger metoder för att agera ansvarsfullt, sa påven till journalister under en flygresa hem från Filippinerna 2015.

Några dagar senare kompletterade han uttalandet med att varje barn är en välsignelse, och att det är ekonomisk orättvisa snarare än stora familjer som orsakar fattigdom.

Fler artiklar för dig