Nyheter

Vem har rätt att använda S:t Sigfrids kyrka? Blir fall för domstol

I dag har Missionsprovinsen gudstjänster i kyrkan men de riskerar att kastas ut

Två parallella styrelser gör anspråk på S:t Sigfrids kyrka i Stockholm, där de vill bedriva två helt olika typer av verksamhet. Efter ett långvarigt gräl har nu ärendet hamnat i domstol.

Det är en maktkamp om en förening, och i slutänden en kyrkobyggnad, som inte har kunnat lösas ut på annat sätt än att kalla in domstolen. Strax innan jul lämnades en stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt av den styrelse som menar att de rättmätigt företräder föreningen Sankt Sigfrids kyrkas vänner.

I praktiken finns i dag två parallella styrelser för föreningen, båda anser sig ha rätt till S:t Sigfrids kyrka och båda har för avsikt att göra sig av med den andra.

Under förra året har de på var sitt håll kallat till separata årsmöten och där fattat helt motstridiga beslut om hur verksamheten i kyrkan ska bedrivas.

Polis tillkallades

Dagen har tidigare skrivit om denna tvist, bland annat om hur polisen tillkallades efter att det blev bråk på föreningens årsmöte år 2020. De båda falangerna har sedan dess fortsatt gräla och nu blir det slutligen en domstol som fäller avgörandet.

– Vilken är den legitima styrelsen? Det är vad vi vill ha avgjort, säger Johan Strindberg till Dagen angående den stämningsansökan som lämnats in.

Den person som de lämnat in stämningsansökan mot är Göran Beijer, som företräder den andra parten i konflikten. Han är biskop i Missionsprovinsen, en fristående konservativ luthersk rörelse som Svenska kyrkan ogillar på grund av sitt motstånd mot kvinnliga präster.

De firar i dagsläget gudstjänst i S:t Sigfrids kyrka och har även bytt ut låset för att stänga ute den andra styrelsen. Kyrkan har också hyrts ut till den rysk-ortodoxa församlingen Sergei, vilket skapat en hel del kritik i och med dess koppling till den ryska statsmakten och att de kan tänkas utgöra ett säkerhetshot.

Mycket står på spel

I och med att ärendet nu dragits till domstol står en hel del på spel. Förutom rätten att företräda föreningen och använda kyrkan handlar det också om att den förlorande parten måste stå för rättegångskostnaderna.

Johan Strindberg säger att de också kommer att kräva in uteblivna hyresintäkter som den andra styrelsen, skuggstyrelsen som han kallar dem, tagit in.

Du låter säker på att ni kommer att vinna?

– Ja, vi har kommit in med en god dokumentation till domstolen, säger Johan Strindberg.

Och vinner ni så kastas de andra ut?

– Ja, då vill vi att de lämnar kyrkan.

När Dagen når Göran Beijer berättar han att Missionsprovinsen samt den rysk-ortodoxa församlingen Sergei har för avsikt att fortsätta fira sina gudstjänster i S:t Sigfrids kyrka. Att tvisten till slut skulle hamna i domstol menar han var väntat.

– Vi är inte särskilt oroliga, säger han om de stundande förhandlingarna.

– Vi har skött det här efter de olika reglerna som rimligen ska finnas. Det är snarare de andra som strulat till det för sig, vi ser fram emot det här med lugn och är snarare glada över att få det här ur världen.

S:t Sigfrids kyrka vid Aspudden i Stockholm

---

Fakta: S:t Sigfrids kyrka

  • S:t Sigfrids kyrka ligger i stadsdelen Aspudden i Stockholm och dess kyrktorn sticker upp för bilister som kör på Essingeleden, den str��cka av E4:an som passerar centrala delar av huvudstaden.
  • Kyrkan ägdes i början av Svenska kyrkan, men sedan en lång tid tillbaka är den fristående och drivs av en förening.
  • Det är i den föreningen som det i dag finns två parallella styrelser som båda gör anspråk på kyrkan.
  • Tvisten ska nu avgöras i domstol.

---

Fler artiklar för dig