Nyheter

Fördubblat gåvoavdrag från och med årsskiftet

Maxbeloppet som det är möjligt att få skattereduktion på höjs till 12 000 kronor

Den 1 januari började flera nya skattesatser att gälla. Bland annat fördubblades det så kallade gåvoavdraget.

I och med förändringen får den som skänker pengar till välgörenhet en skattereduktion på 25 procent på gåvor upp till 12 000 kronor. Innan årsskiftet var maxbeloppet 6 000 kronor.

– Det här är ett jätteviktigt steg och ett sätt att uppvärdera det ideella Sverige, sa riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD) till Världen idag i december.

– Det fina med gåvoavdraget är att det är enskilda människor som bestämmer vad de vill satsa på för att göra nytta i Sverige och omvärlden, utan de politiska beställningar som annars kommer med olika bidrag, fortsatte han.

Tillbaka mot regeringens vilja

Möjligheten att göra avdrag för gåvor till ideella organisationer infördes 2012. Fyra år senare, 2016, togs möjligheten bort, men sommaren 2019 återinfördes avdraget då den S-ledda regeringen tvingades styra med en budget satt av Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Min förhoppning är att det ska bli en utveckling som i Norge. När avdraget infördes där år 2000 var summan 900 kronor, sedan har det successivt höjts till 50 000 kronor, när man sett hur viktigt avdraget varit för att stärka den ideella sektorn, sa Mikael Oscarsson till Dagen i samband med detta.

Ny oppositionsbudget styr

Att maxbeloppet nu har höjts från 6 000 kronor till 12 000 kronor beror än en gång på att S-regeringen inte styr med en egen budget – nu är det en gemensam budget från Moderaterna, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna som gäller.

I kronor räknat innebär förändringen att personer som ger gåvor till någon av de drygt 150 organisationer som är godkända av Skatteverket numera maximalt kan få 3 000 kronor i skattereduktion (tidigare var motsvarande summa 1 500 kronor).

Fler artiklar för dig