Nyheter

Predikant kräver Mattias Lekardal på halv miljon kronor efter försäljning av tavlor

Auktionsfirma: målningar värderas långt under inköpspriset - flera bedöms som kopior

Han har umgåtts med predikanten Mattias Lekardal – och talat från samma plattform flera gånger. Men nu kräver den norske förkunnaren sin svenska kollega på drygt en halv miljon kronor.
Han köpte fem konstverk via Lekardal i somras, parallellt med Dagens granskning av missionsledaren.

Efter att ha låtit flera ansedda auktionsfirmor värdera tavlorna, där alla hamnade långt under inköpspriset i sin bedömning, säger den norske predikanten till Dagen:

– Jag är djupt chockerad och otroligt ledsen.

Det handlar om totalt fem konstverk som påstås ha målats av de svenska konstnärerna Bruno Liljefors, hans son Lindorm Liljefors samt av Bertil Wibrant. Den norske predikanten, som har ett eget ministry – en fristående missionsorganisation – och brukar predika på evangelisationskampanjer i bland annat flera afrikanska länder, hade ärvt pengar av sin pappa året innan.

Predikat ihop

Han uppger att han mitt i sorgen i våras kontaktades av Mattias Lekardal, ledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission med verksamhet i Sverige och Norge, som sa sig vilja hjälpa honom ekonomiskt. De båda har bland annat varit på Island och predikat ihop vid flera tillfällen.

– Jag har sett honom som min vän, vänt mig till Mattias Lekardal i själavårdsfrågor och för att få råd i svåra situationer, säger norrmannen.

Mattias Lekardal uppger i skriftliga meddelanden, som Dagen har läst, att tre av de inköpta tavlorna är värda totalt mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner kronor, och lovar i dem på att tavlorna är originalmålningar. Därtill kommer värdet av ytterligare två påstådda konstverk av Bruno Liljefors och Lindorm Liljefors.

Mattias Lekardal, granskning

Värderade mycket lägre

Den norske predikanten betalade totalt 575 000 svenska kronor för de fem tavlorna, varav han köpte tre från Mattias Lekardals bror. Men när han senare har låtit bilder av dem värderas hos auktionsfirmor i Sverige uppskattas de vara värda i storleksordningen 4 000–5 000 kronor per styck.

Det handlar alltså om omkring 0,2 procent av det som Mattias Lekardal uppgav som värde på tre av tavlorna och runt fyra procent av vad predikantkollegan faktiskt har betalat. Flera av dem bedöms vara kopior och reproduktioner.

Mattias Lekardal har å sin sida inte kunnat visa upp något värderingsbevis, som går i god för hans egna uppgifter om tavlornas värde, för den norske predikanten, eller velat uppge namn på de benämnda konstexperter han hänvisar till.

Blivit misstänksam

Mattias Lekardal, granskning

Lekardal utlovade vidareförsäljning av tavlorna till ett högre belopp än inköpspriset under hösten. Men det har inte skett, enligt norrmannen. Detta trots att ett par olika tidsfrister har löpt ut, sedan den norske predikanten börjat ana misstankar om att pengarna inte skulle komma tillbaka. Han upptäckte likheter med andra konstaffärer och investeringar i Lekardals företag, som Dagen kunde berätta om i somras.

Då hade Lekardal fortsatt förtroende hos den styrelsegrupp som Divine Favour Mission tillsatt – trots flera frågetecken kring röriga ekonomiska affärer och flera enskilda som känt sig lurade, bland dem många kvinnor. Missionsorganisationens verksamhet har fortsatt under hösten, oklart i vilken omfattning.

Katten Jeppe i vårsol

Tar hjälp av kronofogden

Försäljningen av tavlorna till den norske predikanten har alltså skett parallellt med Dagens pågående granskning av Lekardal och slutförts efter att publiceringarna hade inletts i juni 2021. Till en början gick den norske predikanten med på en återbetalning efter åtta månader, i februari 2022, men har senare med hänvisning till sin oro fått löfte muntligt och i mejl från Lekardal om återbetalning tidigare - senast i mitten av december förra året.

När pengarna inte har synts till framför norrmannen nu ekonomiska krav på 575 000 kronor på Lekardal via svenska kronofogdemyndigheten–samt har tagit kontakt med polisen i Norge och överlämnat all skriftlig korrespondens han samlat.

Även skatteskulder

Precis som i det andra fall Dagen tidigare har berättat om har den norske köparen aldrig haft de aktuella tavlorna i sin hand, utan de ska enligt överenskommelse förvaras i Örebrotrakten där Lekardal är bosatt.

I dagsläget har Mattias Lekardal även skatteskulder på 1,6 miljoner kronor hos kronofogdemyndigheten i Sverige. Dessutom ytterligare tre ekonomiska krav på sig som har gått vidare till domstol, och som ska avgöras av Örebro tingsrätt framöver. Här gäller det totalt drygt en miljon kronor som tre olika aktörer gör anspråk på.

Försökte sälja Zorn-tavla

Vid ett tillfälle under hösten ville den svenske predikanten låta sin norske kollega byta ut de fem inköpta tavlorna mot vad han garanterade var en originalmålning av Anders Zorn, och påstod vara värd ännu mer än de andra konstverken. Argumentet var att denna tavla skulle vara lättare att sälja vidare. Men detta gick norrmannen inte med på efter att ha låtit Bukowskis och andra värderingsfirmor granska bilden. Bukowskis skriver i ett utlåtande som Dagen läst: “Målningen är en kopia och inte utförd av den svenske konstnären.”

Mattias Lekardal, granskning

Den norske predikanten och evangelisten vill inte publiceras med sitt namn av rädsla för att få problem framöver vid kontakt med olika församlingar i Skandinavien. Men han medverkar gärna med sin berättelse. Dagen har sett hans bankinbetalningar och skriftlig korrespondens med Lekardal.

Problem med hyran

Det inträffade har för norrmannens familj bland annat inneburit problem med hyresinbetalningar och att fakturor inte har kunnat betalas. Pengarna, som väntades tillbaka med vinst, var planerade att användas till egenkapital för ett huslån i dagarna som nu inte verkar kunna bli av.

– Det hela har gått ut över familj, äktenskap, tid, krafter och hälsa, uppger predikanten.

Hur kunde du gå med på att köpa konstverken utan att ha sett dem på riktigt och fått dem i din hand?

– Jag hade stort förtroende för Mattias Lekardal och litade på vad han sa. Dessutom gav han en skriftlig garanti på att konstverken var äkta. Han lovade att han skulle få dem sålda inom sex månader–och att han annars skulle köpa tillbaka. I dag tänker jag naturligtvis att det var dumt av mig att lita på honom så blint.

Under hösten har den norske förkunnaren fått mindre belopp översända från Lekardal vid några tillfällen efter många påstötningar. Men fortfarande återstår alltså drygt en halv miljon kronor som han nu kräver tillbaka.

Fotnot: Se kommentar från Mattias Lekardal i länkad artikel.

---

Fakta: Mattias Lekardal

  • Predikant och ledare för fristående missionsorganisationen Divine Favour Mission, DFM.
  • Boende i Sköllersta utanför Örebro.
  • Tidigare pastor i nedlagda och konkursade församlingen Karisma center i Stockholm.
  • Företagare med flera mindre företag, bland annat Divine Favour AB, som existerar vid sidan av den ideella föreningen med samma namn.
  • Samarbetar inom DFM med marknadschefen och predikanten Tommy Dahlman, omskriven för sina domar för grovt rattfylleri samt ett annat agerande med rättsliga följder som innebar att han fick göra ett kortare uppehåll från tjänsten hos DFM.

---

Fler artiklar för dig