Nyheter

Mattias Lekardal anklagas ha sålt falska tavor: ”De är inte kopior utan original”

Divine Favour Mission-ledare beklagar att flera upplevt sig lurade

Alla tavlor är original, enligt värderare och konstkännare, säger Mattias Lekardal i en skriftlig kommentar till Dagen, apropå den norske predikant som nu kräver pengar tillbaka.

Mattias Lekardal, predikant, företagare och ledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission, vill inte låta sig intervjuas muntligt av Dagen. Men skriftligt svarar han på några frågor angående de fem tavlor av kända svenska konstnärer som han sålt och förmedlat till en norsk predikantkollega i somras, och där predikanten nu kräver 575 000 kronor tillbaka.

Lekardals svar på våra frågor anges så som de är skrivna.

Varför har du sålt och förmedlat konstverk till ett pris som ligger långt över det värde som auktionsfirmor sedan värderar dem till?

“Alla tavlor är original enligt värderare och konstkännare. När en kund hör av sig till auktionsfirman och själv tror att det är kopior, och sänder tavlor sända på bild blir det sådana svar man får av auktionsfirman givetvis, som blir oroliga och tar försiktighetsprinciper. Tavlorna är värda mycket mer och det är inte några kopior utan original.”

Vad heter de konstexperter som du har anlitat för värdering?

“Jag kommer inte nämna konstvärderare till media.”

Är det något du ångrar eller beklagar i affären?

“Jag har erbjudit full återbetalning av samtliga tavlor till kunden, fullt återköp. Kunden har tyvärr utsatt mig för förtal, ofredande. I stället för att vänta in en fredlig lösning. Man kan alltid göra mer med en missnöjd kund så givetvis beklagar jag det.”

Mattias Lekardal predikar.

Flera Dagen har pratat med senaste halvåret har upplevt sig lurade i fråga om konst och andra investeringar i kontakt med dig. Hur kommer det sig, tror du?

“Jag har inte lurat någon på det sättet du beskriver, men väldigt annorlunda saker har hänt. Sjukdom och coronapandemin med sjukdom i mitt och i andra människors liv har ändrat förutsättningarna. Men det är beklagligt att dom upplever så vem det än är. Det är jag genuint ledsen för.”

När det gäller sina skatteskulder på 1,6 miljoner och tre andra skuldtvister som ska avgöras i domstol framöver, så ger Mattias Lekardal inget svar på varför dessa har uppstått. Men han skriver:

“Min skatteskuld kommer vara återbetald inom mycket kort. Den kommunikationen sköter jag givetvis med Skatteverket. Angående andra tvister och skulder kommer detta också vara klart inom kort och förhoppningsvis löser sig allt på bästa sätt. Något min jurist och jag jobbar med.”

När det gäller hur han ser på förtroendefrågan kring att Divine Favour Mission samlar in pengar, när ledaren för missionsorganisationen inte verkar ha ordning på sin ekonomi, hänvisar Mattias Lekardal till att DFM har en styrelse på tolv personer:

“Jag är inte med i ekonomiska ledningen eller något som har med bokföringen att göra i DFM. När det gäller förtroendefrågan för mig i min privatekonomi och mina affärer som inte DFM:s organisation har någon koppling till, så är förtroendet säkert skadat. Så det enda jag kan göra är att bygga upp det från grunden.”

Du har ju lovat att sälja vidare, eller köpa tillbaka tavlorna från den norske predikanten. När ska det ske?

“En del av summan har redan återbetalats under hösten 2021. Resten kommer återbetalas inom en kort tid under 2022.”

---

Fakta: De fem sålda tavlorna

  • Originalen är målade av Bruno Liljefors, hans son Lindorm Liljefors samt Bertil Wibrant.
  • Mattias Lekardal har uppgett att tre av tavlorna är värda totalt 1,5 – 2 miljoner kronor.
  • Flera auktionsfirmor som den norske predikanten anlitat bedömer ett värde på 4 000- 5000 kronor per styck, och att flera målningar är kopior och reproduktioner.
  • Norrmannen fick betala totalt 575 000 kronor för de fem tavlorna.

---

Fler artiklar för dig