Nyheter

Många smittade efter julgudstjänst i frikyrka

En stor andel av besökarna har testat positivt för covid-19

200 personer kom på julaftonsgudstjänsten i Immanuelskyrkan i Örebro. Strax därefter upptäckte många av dem att de hade smittats av covid-19 – trots att alla var vaccinerade.
– När jag ringde smittskyddet förstod de redan varför jag hörde av mig, säger pastorn Johan Arenius.

På julaftonskvällen arrangerade Immanuelskyrkan i Örebro, tillhörande Evangeliska frikyrkan, en gudstjänst dit ungefär 200 besökare kom. Under de efterföljande dagarna hörde flera av dem av sig till församlingen för att berätta att de testat positivt för covid-19. Det fick ytterligare andra som var på gudstjänsten att testa sig med ännu fler positiva provresultat som följd.

– Det verkar som att många har blivit smittade i samband med den här gudstjänsten. Sedan är det så stor smittspridning i Örebro att det kan vara svårt att säga exakt var man har smittats, säger pastorn Johan Arenius till Dagen.

Stor andel smittade

Efter att flera av besökarna hört av sig efter gudstjänsten bestämde sig Johan Arenius för att ringa till smittskyddet i Örebro och rapportera in fallen.

– Men när jag kom fram förstod de direkt varför jag ringde, de hade redan koll på den här gudstjänsten genom smittspårning, säger Johan Arenius.

Immanuelskyrkan gick då ut med information både på sociala medier och genom mejl till medlemmar för att informera om smittoutbrottet och be besökarna att vara uppmärksamma på symptom.

Hur många av besökarna som smittades är inte klart, men enligt Johan Arenius rör det sig om en “stor andel”. Det är inte säkerställt om det handlar om den nya omikronvarianten av coronaviruset.

Kollar vaccinationsbevis

Ingen av de som smittades har rapporterats som allvarligt sjuk. En orsak till det lär vara att alla som var på gudstjänsten var vaccinerade.

– Vi kollar vaccinationsbevis på alla och i efterhand är det förstås skönt att veta att alla var vaccinerade eftersom det verkar skydda bättre mot allvarlig sjukdom, säger han, och menar att det – trots andra åsikter från bland annat Sveriges kristna råd – har varit ett enkelt val för församlingen att införa krav på vaccinpass vid större samlingar.

– Jag har varit lite förvånad att inte fler nappade på vaccinbevis direkt när det kom. För oss var det rätt så självklart.

Gudstjänst utomhus

Utbrottet på julafton fick konsekvenser för gudstjänsten 2 januari, där Johan Arenius, som själv har klarat sig undan smittan, skulle medverka.

– Då var våra tekniker hemma med sjukdom, så vi fick göra en enklare form av gudstjänst utomhus. Men det gick bra det med.

Från och med söndag kommer däremot kyrkan att återgå till den vanliga ordningen.

– Vi gör som vanligt att vi kollar vaccinationsbevis och håller avstånd. Vi har kollat med smittskyddet och de är nöjda med att vi fortsätter med dessa åtgärder, säger han.

---

Fakta: Coronaviruset i kyrkor

  • Sedan december kan kyrkor välja mellan att be om vaccinbevis eller upprätta avstånd i lokalen för allmänna sammankomster, som gudstjänster, med fler än 20 personer.
  • Tidigare har utbrott i samband med gudstjänst rapporterats några enstaka gånger.

---

Fler artiklar för dig