Nyheter

“Kristuspizza” inte diskriminerande

Restaurang i Göteborg anmäldes utifrån religiösa skäl för hets mot folkgrupp

En restaurang i Göteborg som serverar pizzan “Cheesus Christ” anmäldes av en gäst för hets mot folkgrupp. Men nu har Justitiekanslern (JK) beslutat att inte inleda en förundersökning.

I beslutet skriver JK – trots att “Cheesus Christ” finns på den aktuella restaurangens meny – att det inte går att slå fast att det är en fråga om tryckt skrift och att myndigheten därför inte kan utreda det som ett tryck– och yttrandefrihetsbrott.

JK skriver vidare, enligt Aftonbladet, att även om det skulle klassas som en tryckt skrift så går det inte genomföra en utredning eftersom menyn inte har spridits. “Förundersökning avseende tryckfrihetsbrott skulle alltså inte inledas även om det efter ytterligare utredning visade sig att tryckfrihetsförordningen är tillämplig.”

“Jag känner mig kränkt”

Det var i mitten av december som en privatperson anmälde Göteborgsrestaurangen. Anmälaren – som beskriver sig som troende kristen – förklarade att namnet på pizzan “diskriminerar mina religiösa känslor”. Anmälaren uppgav dessutom att hen kände sig “diskriminerad och kränkt” på grund av restaurangchefens negativa bemötande när missnöjet med pizzanamnet påtalades.

“Jag känner mig kränkt på grund av att de hånat åt min religion och sagt till mig att jag får vara diskriminerad, eftersom det är mina problem. Det betyder att jag som troende kristen enligt dem inte har mina mänskliga rättigheter skyddade i Sverige”, skrev anmälaren enligt Expressen som hänvisar till Nyhetsbyrån Siren.

“Cheesus Christ”, som kostar 210 kronor, består utöver tomatsås av chèvre, gorgonzola, mozzarella, tallegio, lecino-oliver och pesto.

Fler artiklar för dig