Nyheter

Hon kan bli Ungerns första kvinnliga president

Katalin Novák är en varmt troende kristen som i dag är familjeminister.

Om Ungerns premiärminister Viktor Orbán får som han vill blir 44-åriga familjeministern Katalin Novák Ungerns nästa president. Hon blir i så fall landets första kvinnliga president.

Viktor Orbáns parti, nationalkonservativa Fidesz, har utsett Novák till sin kandidat till presidentposten. Valet sker under våren 2022. Katalin Novák är i dag familjeminister och har varit parlamentariker för Orbáns parti Fidesz sedan 2018. Hon väntas avgå som familjeminister i dag för att ställa sig till förfogande som president.

Novak har sagt att hennes tro är central i arbetet för det “familjevänliga Ungern” som hon vill se. Hon tillhör Reformerta kyrkan i landet, och har själv tre barn. Om hon blir vald blir hon inte bara landets första kvinnliga president, hon blir också den yngsta någonsin.

Läser Bibeln varje dag

I sitt arbete som familjeminister har Novák arbetat för att få upp de dalande födelsetalen i Ungern. På sitt twitterkonto skriver hon om sina prioriteringar bland annat att hon vill stödja " våra medborgare som lever utanför landets gränser, familjer som kämpar med sjukdom, ensamstående föräldrar och romska familjer. De är alla del av vår kollektiva ungerska framtid.”

Katalin Novák är uttalat pro-life (mot abort) och har utsetts till Ungerns mest inflytelserika kvinna av tidskriften Forbes. Hon visar ofta bilder på sin familj och talar om sina kristna värderingar, skriver Evangelical Focus. I en finsk tidning har hon berättat att hon läser Bibeln varje dag.

Försvarar politik som är anti-hbtq

Viktor Orbán och hans parti Fidesz har under senare år ofta varit på kollisionskurs med EUs gällande grundläggande värderingar, synen på demokrati, rättsväsen och flyktingfrågan.

Även vissa åtgärder i Ungern som syftat till att få upp födelsetalen har kritiserats. Kritiken har gällt att syftet just har varit att öka antalet ungrare och de mycket generösa skattelättnaderna som bara familjer kan få.

Den som har tre barn betalar i princip ingen skatt, och den som har fyra barn eller mer slipper skatt på livstid, har Orbán lovat.

Katalin Novák är vid sidan av sin kamp för familjen själv även “känd för sitt försvar av en politik som är anti-hbtq”, skriver nyhetssajten Bloomberg. Men både Orbán och Novák kan luta sig mot en betryggande majoritet i hemlandet, två tredjedelar av rösterna tillföll Fidesz vid senaste valet.

Valet till president sker i april-maj och parlamentet måste ställa sig bakom Novak. Men eftersom Fidesz har en så stark ställning är det högst troligt att Katalin Novák blir vald.

Fler artiklar för dig