Nyheter

”Kändes som att pandemin var över - sen kom den tillbaka”

Dagen har frågat kyrkor från fem olika samfund hur de firade jul i år

Inställda konferenser och konserter, färre besökare och mindre gemenskap. Det var några av pandemins konsekvenser vid årets julfirande.

Bara tre dagar före jul meddelade regeringen de nya kraven på sittande publik, avståndshållande och tvång på covidpass vid tillställningar med över femhundra personer. Reglerna gjorde att många – som redan planerat julen – fick tänka om.

Efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer om skärpta restriktioner var kyrkor och samfund tvungna att begränsa antalet besökare vid mässor och gudstjänster. Även om många innan de nya restriktionerna infördes var väl förberedda medförde de nya kraven att flera sociala insatser, nyårsfiranden och andra evenemang fick ställas in. Däremot var restriktionerna denna jul mer generösa än i fjol vilket gladde dem som kunde fira jul i kyrkan igen.

Maria Neljesjö

Rättviks missionsförsamling - Maria Neljesjö, ordförande

I Rättvik missionsförsamling har de kunnat fira jul nästan som vanligt, de samlar färre än 500 personer och har en stor lokal.

– Vi har kunnat markera sittplatser och ha platserna långt ifrån varandra.

Något som sett annorlunda ut i år har varit inställt kyrkfika och ett uteblivet nyårsfirande.

– Vid nyårsfirandet kommer ofta människor utifrån, det brukar vara öppet för alla – ungefär 50 personer brukar komma, och det är då vi serverar mat.

Många besökare var glada att kunna delta i julfirandet på plats, det var värre förra året då de sände digitalt på Youtube.

– Det är ju inte alla som vet hur man använder de digitala verktygen. I år har vi märkt att alla är extra försiktiga, jag tror att de vill vara väldigt försiktiga för att de ska kunna fortsätta komma hit, säger Maria Neljesjö, ordförande i Rättvik missionsförsamling.

Missionskyrkan i Uppsala - Torbjörn Bådagård, pastor

I Missionskyrkan i Uppsala firades gudstjänst på julafton. Något som fick ställas in i år till följd av pandemin var däremot den “sociala julen” – ett slags öppet hus som sträcker sig från annandagen till nyårsafton.

– I år hade vi bestämt redan innan restriktionerna att vi inte kommer kunna genomföra den sociala julen. Dels har vi volontärer som själva är i riskgruppen och dels känns det som att en viktig del försvinner när man måste sitta på så långt avstånd ifrån varandra.

Torbjörn Bådagård

– Vårt fokus är ju gemenskap och den går tyvärr inte att uppnå när människor som kommer ska tvingas sitta ensamma.

Ett vanligt år tar Missionskyrkan emot uppemot 250 besökare, i år var det knappt 150. Första advent hade de fler besökare.

– Det kändes lite som att pandemin var över och sen kom den tillbaka igen.

Missionskyrkan anordnar ofta och gärna konserter. Fram till fjärde advent gick det bra att gå på konsert så länge man hade covidpass, något som varit omtvistat på senare tid.

– Våra besökare är väldigt medvetna och försiktiga och uppskattar att de kan komma i år, så det har mottagits bra. Vi hade konserter fram till fjärde advent då det var någon som blev inställd.

Kristine kyrka i Jönköping - Emelie Wettermark, präst

I Kristine kyrka i Jönköping hade de färre besökare i år. Emelie Wettermark höll i en julkrubba på julafton, men att gå fram och tända ljus som de brukar göra, var inte aktuellt.

– Vi kunde inte gå fram till krubban och tända ljus utan varje person fick hålla sig på sin kant med sitt ljus.

Kyrkan är stor och rymmer många och besökarna har varit försiktiga och hållit sig hemma av den anledningen. Och den sedvanliga julglöggen och julfikat fick ställas in.

Emelie Wettermark, präst

– Den typen av gemenskap saknar vi. Förra året var allt mer digitalt så på så sätt var det mer öppet i år, en mer normal jul.

Det tuffaste att ställa in berättar Emelie Wettermark var vintermötet för ungdomar.

– De fick inte åka på sitt vintermöte som de sett fram emot så mycket och som vi trodde skulle bli av i år och som även var inställt förra året. Det var väldigt tråkigt.

Luleå pingstförsamling - David Sundström, pastor

I pingstförsamlingen i Luleå var inget julfirande planerat. Pastor David Sundström är själv förkyld och har varit det en tid.

– Det julfirande som blev av i år var att ett 40-tal gäster kom och åt julmat som serverades av personal bakom ett plastskynke till de sittande gästerna som satt med långa avstånd till varandra.

David Sundström

I stället för det traditionella julbordet serverades nu jultallrikar.

Luleå pingstförsamling brukar däremot inte heller under pandemifria år fira jul under julhelgen – här vill de flesta umgås med sina familjer. De lägger i stället allt krut på nyårshelgen som dessvärre blev inställd i år.

– Just julhelgen är aldrig en “peak” för oss som för många andra. Men i år skulle vi tillsammans med pingstförsamlingen Boden genomföra ungdomskonferensen Unite. Vi hade räknat med att den skulle bli av nu men vi fick ställa in. Restriktionerna kom ju med så kort varsel.

Katolska kyrkan i Lund, Sankt Thomas av Aquino - Beata Kierzek, kanslianställd

I församlingen Sankt Thomas av Aquino i Lund hade de mässor som de brukar. Den största skillnaden för i var antalet besökare. Normalt tar de emot cirka 430 personer men i och med de nya restriktionerna tog de nu emot runt 200 personer. Tack vare att kyrkan är så stor kunde de också hålla ett bra avstånd mellan varje besökare.

– Vi påverkades inte särskilt mycket av de nya restriktionerna som kom före jul eftersom vi redan hade spärrat av platser.

Mässorna streamades på juldagen och annandagen så att de som var sjuka eller av någon anledning inte ville komma kunde vara med digitalt.

– Vi har fått positiv återkoppling från de äldre om att de uppskattar streamen så att de kan vara med. De tycker att det är jättebra.

---

Fakta: De nya restriktionerna

  • Vid sammankomster inomhus med fler än 20 och högst 500 deltagare måste arrangören vidta särskilda smittskyddsåtgärder för att hålla nere smittspridningen.
  • Arrangörer kan antingen välja att använda vaccinationsbevis eller se till att arrangemanget genomförs på ett sådant sätt att det går att hålla tillräckligt avstånd mellan människor eller sällskap.
  • Alla deltagare måste ha en anvisad sittplats.
  • Vid sammankomster med fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Källa: Svenska kyrkan

---

Fler artiklar för dig