Nyheter

ELM anordnar nyårsläger trots restriktioner

Anordnar trots allt en nedskalad variant i Vännäs

I dag börjar nya coronarestriktioner gälla, och de flesta kristna nyårsläger har ställts in.
Men ELM Nord går mot strömmen och anordnar trots allt en nedskalad variant i Vännäs.

Dagen berättade i förra veckan om besvikelsen som drabbade de ungdomar som ställt in sig på att åka på kristna nyårsläger, men som tvingats ändra sina planer.

Att hitta läger som ändå anordnas visar sig vara svårt, men efter några sökningar dyker ELM Nords nyårsläger upp på missionsgården Fridhem i Vännäs.

Unga drabbas

– Det pratas med rätta mycket om att de äldre drabbas av pandemin. Men även de unga får lägga mycket av sin gemenskap åt sidan. Därför gör vi vad som är möjligt, säger Jan-Ulrik Smetana, föreståndare för missionsgården.

Under hösten såg det ljusare ut och man planerade för ett vanligt läger. Men när smittspridningen på nytt ökade fick man tänka om. Den ursprungliga planen var att hålla ett rikstäckande läger för alla åldrar mellan 29 december till 1 januari, med övernattningar för dem som önskat.

– Men nu pratar vi ett mindre läger bara för ungdomar, med 100-personersgräns och övernattning endast för den som inte kan ta sig hem. Vi vill så gärna kunna göra något för de här ungdomarna.

Jan-Ulrik Smetana, föreståndare på missionsgården Fridhem i Vännäs.

Väljer annan väg

Trots att andra arrangörer av nyårsläger valt att helt ställa in, väljer alltså ELM Nord en annan väg.

– Huvudorsaken till att vi inte vill ställa in är Jesu missionsbefallning. Den gäller även under pandemin, och den kristna gemenskapen är nödvändig mer än någonsin, inte minst för de unga, säger han.

Tar ni tillräckligt ansvar för att hindra smittspridningen?

– Ja, det skulle jag säga. Utifrån de restriktioner som finns håller vi oss inom ramen för vad som är möjligt att genomföra.

Hade större planer

I vanliga fall brukar ELM Nords nyårsläger samla uppemot 250 personer, och om allt gått enligt planerna hade lägret anordnats gemensamt med Göteborg.

– Men de ambitionerna fick också skrinläggas. Nu tänker vi bara på nyårsafton.

Och samtidigt som ELM Nord genomför sitt nedbantade läger börjar alltså striktare coronaregler gälla den 28 december. Framför allt omfattas utländska medborgare som vill resa in i Sverige. Dessa måste nu kunna visa ett färskt covidtest vid gränsen för att få fortsätta.

---

Fakta: ELM

  • ELM står för Evangelisk-luthersk mission och bildades 1909. Det tidigare namnet var Bibeltrogna vänner (BV).
  • Historiskt har rörelsen gemensamma rötter till såväl Svenska kyrkan som EFS.

---

Fler artiklar för dig