Nyheter

Dödligt attentat mot julfirande i DR Kongo

“Våldet har blivit mer brutalt”, säger Läkarmissionens generalsekreterare Josephine Sundqvist

En självmordsbombare misstänks ha mördat minst fem personer och skadat ett dussintal i ett attentat i DR Kongo på juldagen. Den misstänkta tros höra till en rebellgrupp som är allierad med Islamiska staten.

Självmordsbombaren ska ha sprängt sig själv vid ingången till en restaurang i staden Beni i norra Kivuprovinsen, där människor hade samlats för att fira jul. Efter attentatet mot restaurangen sågs gröna plaststolar ligga i spillror på andra sidan vägen – vissa av dem smälta. Där låg även fyra kroppar, däribland en liten flickas, rapporterade Reuters.

– Självmordsbombaren var på väg in i lokalen men stoppades av säkerhetsvakter, sa guvernörens talesperson Ekenge Sylvain i ett uttalande.

Han sa även att upprorsmän från rebellgruppen Allied Democratic Forces (ADF) har aktiverat en så kallad “sleeper cell” i Beni, med invånarna i staden som målgrupp. Däremot hade han inte tillräckliga bevis för att knyta dem till explosionen.

– Jag satt där och såg en motorcykel parkerad på platsen. Plötsligt körde motorcykeln iväg och ett öronbedövande ljud hördes sa ett vittne till AFP.

“Våldet har blivit mer brutalt”

Läkarmissionens generalsekreterare Josephine Sundqvist är uppväxt i DR Kongo på 1980-talet och har länge följt utvecklingen i landet. Hon kommenterar attentatet på juldagen.

– Vi ser med stort allvar på våldsattacken som ägde rum på självaste juldagen i Beni. Vi har under decennier arbetat på plats för att förbättra levnadsvillkoren för urfolket pygméerna i Beni-området. Det är den allra mest utsatta och marginaliserade etniska minoritetsgruppen i DR Kongo. Regionen har också varit hårt drabbat av Ebola.

Läkarmissionens Generalsekreterare Josephine Sundqvist och Dr Denis Mukwege planerar export av Mukweges vårdmodell för överlevare av sexuellt våld till norra Kivu-provinsen.

– Vi kan se att våldet har blivit mer brutalt. Beväpnande grupper har länge haft kontroll över området. Likt denna attack är det civila som ofta har fått stå offer.

På Läkarmissionen arbetar de med preventiva insatser för att förhindra att fler unga hamnar i en våldsspiral. Josephine Sundqvist beskriver en verklighet där unga pojkar utför brott i allt yngre åldrar – och de som faller offer för förövarna är även dem yngre än tidigare.

– Så här blir det i länder som under lång tid har haft strukturell destruktiv fattigdom. Det blir en desperation som gör att de tar till brutalt våld. Det mest centrala i det här sårbara läget är att fortsatt arbeta förebyggande med att bryta våldsspiralen och att stärka det sociala trygghetssystemet för unga barnsoldater. Alltför många unga män har varit beväpnade sedan barnsben och har inte sett en vardag fri från våld, säger hon.

Vad det ökade våldet beror på tror Josephine Sundqvist är avsaknaden av sociala trygghetssystem. Hon menar att fattigdom tvingar in folk i en våldsspiral.

– Vi jobbar aktivt med unga män för att bryta den här typen av våldsspiral. Just nu utbildar vi barnsoldater till att arbeta med solcellspaneler, det gäller att bryta spiralen och erbjuda annan försörjning annars blir de hänvisade till de här grupperna.

Även International Christian Concern misstänker att de skyldiga för dådet är ADF eftersom rebellgruppen tidigare har utfört attacker mot kristna i provinsen. Militären, som har tagit kontroll över provinserna, har inte lyckats stävja rebellgruppens attacker.

Den 28 november gick DR Kongo med på att ugandiska trupper får gå in på dess territorium för att bekämpa den islamistiska ADF-gerillan, som misstänks för flera andra dåd i landet. Tillsammans med Uganda skulle de slå till mot fyra ADF-läger tidigare i december, två av dem i Beni-området.

---

Fakta: Demokratiska republiken Kongo

  • Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen.
  • Majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.
  • De flesta kongoleser är kristna och nästan halva befolkningen är katoliker.

Källa: UI

---

Fler artiklar för dig