Folkhälsomyndigheten visar förståelse för kyrkorna synpunkter och behov under pandemin. Den slutsatsen drar Sofia Camnerin på Sveriges kristna råd apropå de nya restriktioner som införts från den 23 december.
– Det är glädjande att många kyrkor kan inbjuda till gudstjänster i jul utan krav på vaccinationsbevis, säger hon.
Regeringens nya restriktioner som presenterades på tisdagen kom som en kalldusch för många. Inte minst gäller det alla församlingar runt om i landet där julottor, midnattsgudstjänster och nyårsläger för barn och ungdomar är inplanerade.
För gudstjänster i kyrkor med upp till 20 personer finns inga restriktioner. För samlingar med 20 upp till 500 personer gäller antingen 1 meters avstånd i kyrkbänkarna mellan sällskap eller vaccinationsbevis. För samlingar med fler än 500 personer är vaccinationsbevis ett krav för att få komma in.
Möte med myndigheten
Vid ett möte med Folkhälsomyndigheten i måndags framförde SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin, tillsammans med var sin representant från Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, kyrkornas synpunkter. Och resultatet blev bra.
– Vi har fått gehör för flera av de frågor som vi lyft fram och som är viktiga för kyrkorna, säger Sofia Camnerin till Dagen.
Dit hör till exempel att det inte införs något krav på att visa upp vaccinationsbevis vid samlingar med färre än 500 besökare. Tidigare har Sofia Camnerin varit tydlig med att vaccinationsbevis är en åtgärd hon inte vill se eftersom det handlar om att kontrollera människor.
En annan fråga där SKR också fått gehör för sina synpunkter har att göra med vilken typ av verksamhet kyrkor bedriver. Även på den punkten är hon mycket bestämd:
– Religionsutövning är en grundläggande rättighet och går inte att jämföra med att besöka en fotbollsmatch eller en konsert. Det är ett argument vi framfört många gånger tidigare, och där tycker vi att FHM lyssnat och tagit till sig, säger hon.
Tillåtet att stå i kyrkan
Det nya kravet att endast tillåta sittande publik på konserter och idrottsevenemang omfattar inte gudstjänster, vilket Sofia Camnerin tycker är rimligt:
– Ett undantag görs för religiösa sammankomster där det är tillåtet att stå. En utmärkt lösning, menar hon och förklarar att beslutet välkomnas inte minst av de ortodoxa och orientaliska kyrkorna.
Innebär det att det är okej att fira nattvard?
– Det är en väldigt bra fråga, säger hon och blir tyst några sekunder. Om man håller avstånd och om de präster, pastorer och andra som delar ut brödet och vinet håller sig till de rutiner som de praktiserat under pandemin, så borde det vara okej att fira nattvard.
Inga pekpinnar
Fika i kyrkan efter gudstjänsterna är hon mera tveksam till. Julotta och midnattsgudstjänst däremot kan fungera förutsatt att det genomförs på ett smittsäkert sätt. Det ordet återkommer flera gånger i Sofia Camnerins resonemang.
[ Julrestriktioner tvingar kyrkorna till anpassning ]
– Vi vill inte komma med pekpinnar och kan förstås inte bestämma hur varje församling ställer sig i olika frågor. Vi vet att det finns församlingar som väljer vaccinationspass för olika samlingar och de får givetvis fortsätta med det om de vill.
– Däremot uppmuntrar vi folk att vaccinera sig, eftersom det är det bästa sättet både att skydda sig själva och andra mot allvarlig sjukdom till följd av covid-19, säger hon bestämt.
Nyårsläger ställs in
Också när det gäller rådet från Folkhälsomyndigheten att helt avstå från att anordna läger för barn och ungdomar, har hon förståelse.
– Det är beklagligt och sorgligt, för det innebär att många kristna barn- och tonårsläger som var planerade kommer att ställas in. Samtidigt har jag förståelse för den restriktionen. Det vore oansvarigt att samla många ungdomar i det läge som råder.
Är du kritisk till något av det som presenterats?
– Det hade varit önskvärt att de nya restriktionerna hade införts någon vecka tidigare. Nu blir det väldigt bråttom för många församlingar att ställa om till de nya direktiven.
Till sist vill hon rikta en uppmaning till kyrkorna runt om i Sverige:
– Jag hoppas att ingen kyrka stänger. Hellre hitta alternativ med utomhusgudstjänster eller dubbla gudstjänster om inte alla får plats.