Nyheter

Svenskt covidpass jämförs med bibelprofetia

Stor kristen tidning i USA jämför svensk uppfinning med Uppenbarelsebokens berättelse om vilddjurets märke

Med hjälp av ett implantat under huden går det att visa upp sitt covidpass. En amerikansk kristen tidning påstår nu att den svenska uppfinningen har satt fart på spekulationerna om Uppenbarelsebokens apokalyptiska profetior.

Rubriken i den amerikanska kristna tidningen Christian Post är slagkraftig och suggestiv. Ett svenskt företag har tagit fram ett microchip som går att användas som covidpass, vilket satt igång “spekulationer om vilddjurets märke”.

Sedan berättar de hur 6 000 svenskar redan har fått ett chip inplanterat under huden och refererar till Uppenbarelsebokens 13:e kapitel och berättelsen om vilddjurets märke. Enligt den bibliska profetian ska detta märke sättas på höger hand eller i pannan och det behövs om man vill köpa eller sälja något. “Den som har förstånd skall tolka odjurets tal, ty det är en människas tal, och talet är 666″, står det sedan i den bibeltext som gett upphov till många vilda spekulationer genom historien.

Används mot vaccin

Bland kristna som försöker hitta tecken på tidens slut brukar berättelsen om vilddjurets märke vara central och dessa apokalyptiska tongångar har även använts under coronapandemin. I USA har exempelvis inflytelserika pastorer kopplat ihop massvaccineringen med vilddjurets märke, då de menar att man som kristen bör avstå sprutan. Argumentation av det här slaget brukar av det omgivande samhället avfärdas som en konspirationsteori.

Men att även kunna peka på ett fysiskt implantat som kan sättas på höger hand eller i pannan skulle så klart få igång spekulationerna ännu mer, vilket också är vad Christian Post insinuerar.

Ingen träder fram

Frågan är bara hur pass stora dessa spekulationer är? När Christian Post basunerar ut sin nyhet att den svenska uppfinningen satt igång en debatt om vilddjurets märke gör de det utan att hänvisa till en enda pastor eller teolog som tar uppgifterna på allvar.

I stället är det kommentarer på Twitter som utgör deras underlag, framför allt kommentarerna på en tweet från den kinesiska sajten China Post som gjort ett nyhetsinslag om den svenska uppfinningen. Men inte en enda av de kommentarer som finns i samband med artikeln återges sedan av den kristna tidningen.

Spekulation sedan länge

Företaget bakom implantatet heter Epicenter. De får just nu rubriker över hela världen för att de med hjälp av sitt chip, som är litet som ett riskorn, ser till att människor kan bära med sig sitt vaccinpass under huden. Ofta handlar artiklarna snarare om teknikens framsteg än bibliska profetior.

Företaget har flera gånger väckt uppmärksamhet, exempelvis då Peter Jihde i TV4 fick ett chip inopererat i handen under sändningen av Nyhetsmorgon. Det var år 2014 och redan då förekom spekulationerna om vilddjurets märke i samband med deras produkt kunde Dagen rapportera.

---

Fakta: Vilddjurets märke

  • Vilddjurets märke är en referens från Uppenbarelsebokens 13:e kapitel.
  • Där beskrivs en framtida profetia och hur människor inte kommer att kunna köpa eller sälja varor utan att ha vilddjurets märke på höger hand eller i pannan.
  • Berättelsen används ofta i samband med apokalyptiska spekulationer.

---

Fler artiklar för dig