Nyheter

“Varför räddade Gud mig och inte de andra?”

Mats Hillerström är en av sex bibelskoleelever som överlevde Estoniakatastrofen

Mats Hillerström är en av sex bibelskoleelever som överlever Estoniakatastrofen. 13 elever och två lärare omkommer. Mitt i Mats tacksamhet över att leva kommer också frågorna: Varför räddade Gud mig och inte de andra? Var var Gud när Estonia gick till botten?

Bibelskoleklassen från pingstkyrkan i Jönköping har precis har haft en framgångsrik möteshelg i Estland. Många av eleverna är upprymda och pratar om att de vill tjäna Gud på heltid i framtiden. Några timmar senare är de mitt i en katastrof. Mats är en av sex personer från klassen som överlever. Intresset från medier är stort för de överlevande bibelskoleeleverna.

– Det kittlade väl extra att det handlade om en bibelskoleklass som gjort en evangelisationsresa. Det ställdes ju mycket “varför-frågor” från alla håll, samtidigt som de frågorna också fanns hos oss själva.

Mats bestämmer sig tidigt för att inte fokusera på frågorna utan på tacksamheten över att ha överlevt. Och när journalister frågar honom hur händelsen har påverkat hans gudstro berättar han att hans tro snarare har stärkts än skakats.

Minnesstenen efter bibelskoleeleverna flyttades till framsidan av pingstkyrkan i Jönköping vid en minnesstund av Estonia-katastrofen 28 september 2019, 25 år efter att olyckan inträffade.

Lyssna på podden med Mats nedan. Där berättar han om de dramatiska timmarna från att han gick ombord på Estonia till att han räddades av en ytbärgare. Han berättar också om tiden efter olyckan och hur hans gudsrelation påverkades. Dessutom ger teologen Carl-Magnus Carlstein några tankar om hur man som kristen kan förhålla sig till frågorna som inte bara de överlevande i bibelskoleklassen tvingades brottas med, utan som alla kristna ställs inför i livet.

---

Fakta: Estoniakatastrofen

  • Den estniska bil- och passagerarfärjan Estonia sjönk i en storm på Östersjön den 28 september 1994 på sin resa från Tallinn till Stockholm.
  • Vid katastrofen dog 850 människor, varav omkring 500 svenskar. Bara 137 personer överlevde.
  • Estonia kantrade och sjönk snabbt sedan bogvisiret lossnat och vatten trängt in i fartyget. Haveriutredningens officiella förklaring är att bogvisiret var klent och vädret hårt.
  • Katastrofen har följts av en rad utredningar och teorier om vad som egentligen hände. Det råder ännu oklarhet på många punkter.

---

Fler artiklar för dig