Nyheter

Polen i trubbel hos EU igen efter domstolsbeslut

Krisen mellan EU och Polen fortsätter

EU-kommissionen inleder ett överträdelseförfarande mot Polen. Beslutet kommer efter att Polens författningsdomstol konstaterat att polsk rätt går före EU-rätt.

EU-kommissionen fattade beslutet på onsdagen, efter att Europaparlamentet under hösten uppmanat kommissionen att snabbt vidta flera åtgärder mot Polen.

Bakgrunden till Europeiska unionens senaste agerande mot Polen är två domar från Polens författningsdomstol. I domarna, som kom i juli respektive oktober, ifrågasätter den polska domstolen EU-rättens företräde framför polsk rätt. Dessutom konstaterar domstolen att EU-fördragen är oförenliga med den polska konstitutionen.

– Den polska författningsdomstolens dom ifrågasätter EU:s grund och utgör en direkt utmaning för den europeiska rättsordningens enhetlighet, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när frågan debatterades i Europaparlamentet i oktober.

Flerårigt gnissel

Gnisslet mellan EU och Polen har pågått i flera år och började efter att det polska partiet Lag och rättvisa kom till makten 2015. Polen har sedan dess genomfört en rad domstolsreformer som minskat domstolarnas självständighet i förhållande till regeringen, vilket väckt stort missnöje hos EU.

Det överträdelseförfarande som inleddes på onsdagen är det senaste i raden av åtgärder som EU:s institutioner genom åren vidtagit eller försökt vidta mot Polen. Exempelvis antog Europaparlamentet i december 2020 den så kallade villkorsmekanismen, som gör det möjligt för EU att stoppa bidrag till medlemsstater som bryter mot rättsstatens principer. Frågan om huruvida EU-bidrag verkligen får stoppas genom villkorsmekanismen väntar dock just nu på EU-domstolens avgörande.

Kan leda till stämning

I det överträdelseförfarande som alltså inleddes på onsdagen har Polen nu två månader på sig att ge sin syn. Om Polen inte rättar sig efter EU-kommissionens yttrande kan det leda till att kommissionen stämmer Polen i EU-domstolen, som redan i flera avgöranden kritiserat Polens reformer av domstolsväsendet.

---

Fakta: Rättsstatskrisen i Polen och Ungern

  • Rättsstatsprincipen anges i EU-fördragen som ett av unionens centrala värden.
  • EU anser att de senaste årens omfattande domstolsreformer i Polen och Ungern innebär att rättsstatsprincipen åsidosätts i de båda länderna.
  • Unionen har vidtagit eller försökt vidta en rad åtgärder för att stävja rättsstatskrisen i de två länderna, dock främst Polen. Åtgärderna och åtgärdsförsöken har hittills varit mer eller mindre fruktlösa. Det beror bland annat på att Polen och Ungern var för sig gärna lägger in veto mot EU-åtgärder som riktas mot det andra landet.

---


Fler artiklar för dig