Nyheter

Påven: Våld mot kvinnor “nästan sataniskt”

Katolska kyrkans ledare mötte våldsoffer i italienskt tv-program

Påve Franciskus har gjort klart vad han anser om våld mot kvinnor i hemmet.
– Det är nästan sataniskt.

Det var i ett program på den italienska tv-kanalen TG5 som påven under söndagen före jul uttalade sig om våld i nära relationer. I programmet deltog en kvinna, Giovanna, som tillsammans med sina fyra barn flytt från våld i en nära relation.

– För mig är det nästan sataniskt eftersom det handlar om att utnyttja en person som inte kan försvara sig, som bara kan försöka blockera slaget. Det är förödmjukande, väldigt förödmjukande, sa påven i programmet, rapporterar Reuters.

Giovanna frågade påven hur hon skulle återfå sin värdighet. Han framhöll att hon inte alls förlorat den.

– Jag ser värdighet i dig. Om du hade saknat värdighet hade du inte varit här.

Stort antal utsatta kvinnor

Han påminde också om att antalet kvinnor som blir misshandlade i sina hem är “stort, mycket stort”. I Italien polisanmäls varje dag runt 90 fall av våld mot kvinnor, varav 62 procent i hemmet, rapporterar Reuters. I en FN-undersökning som genomförts i 13 länder uppgav hälften av kvinnorna att de utsatts för våld sedan pandemins början.

Påven har flera gånger under pandemin fördömt våld i nära relationer.

– Ibland löper [kvinnor] risk att bli offer för våld i en samlevnad som de bär som en alldeles för tung börda. Låt oss be för dem, att Herren ger dem styrka och att det deras samhällen stöder dem och deras familjer, sa påven i april 2020.

---

Fakta: Hit kan du vända dig för stöd

  • Kvinnofridslinjen – nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor, öppet dynget runt. Telefonnummer: 020-50 50 50.
  • Välj att sluta – nationell stödtelefon för personer som utövar eller riskerar att utöva våld mot närstående. Telefonnummer: 020-555 666.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

---

Fler artiklar för dig