Nyheter

EU vill förbjuda ordet jul - så tycker svenska politikerna

Tydliga skillnader när EU-parlamentariker väljer sida i frågan om julen och EU:s kristna tradition

God jul har blivit kontroversiellt. Eller inte, allt beroende på vem du frågar. Inom EU har i alla fall ett stort kulturkrig brakat loss som handlar om julen och hur pass kristet Europa faktiskt är.

Vänsterpartisten Malin Björk låter arg då hon på Twitter ojar sig över att högerpolitiker läser “evangeliska texter och åkallar Jesus i talarstolen”. Hon skriver att de gör det eftersom de inte är intresserade av ett mer inkluderande språkbruk.

Sedan undrar hon vad de svenska högerpolitikerna gjorde för att stoppa denna fars och vänder sig direkt till moderaten Tomas Tobé.

“God jul”, svarar han med tillägget;

“PS! Hoppas du inte blev förolämpad av det”, med en glad emoji som slutkläm.

Varpå Malin Björk i fortsatt arg ton beskyller sin svenska kollega i EU-parlamentet för att larva bort en viktig fråga. Hon menar att EU:s högerpolitiker i debatten om hur man bör uttrycka sig under julen är på väg att ge frikort till kvinnoförakt och hbtq-fientlighet.

Tomas Tobé avrundar med att snäsa av V-politikern. “Men snälla. Att kommissionen tror att man i toleransens namn inte kan ha ‘Merry Christmas’ i en kalender är larvigt.”

Kulturkrig om julen

De båda svenska politikernas korta och kärnfulla konversation på Twitter fångar på ett ganska bra sätt de tongångar som råder just nu.

EU:s kulturkrig om julen drog i gång efter att Maltas EU-kommissionär Helena Dalli presenterat nya riktlinjer för hur man inom kommissionen bör kommunicera. Bland annat föreslog hon att man inte längre skulle hänvisa till jultiden, utan till ledighetstiden, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Hennes förslag blev startpunkten på ett stort kulturkrig där kritikerna menade att gav hon sig på EU:s kristna värdegrund genom att plocka bort hänvisningar till julen. Helena Dalli har sedan dess backat och sagt att riktlinjerna bör ses över, samtidigt som kulturkriget rasar vidare.

Debatterade kristendom

Nyligen hölls också en hätsk debatt i EU-parlamentet där en lång rad politiker gick upp och kritiserade förslaget att plocka bort ordet jul från EU:s språkbruk och hänvisade friskt till såväl sin personliga kristna tro samt EU:s kristna värdegrund.

Tre svenska parlamentariker deltog i debatten, Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP) samt Evin Incir (S). Samtliga försvarade förslaget på ett mer inkluderande språk, även om deras fokus främst inte låg på frågan om man får hänvisa till julen, utan på andra förslag som att ändra språkbruk när det gäller olika könsidentiteter.

Vad tycker EU-parlamentarikerna

Så var står de svenska EU-parlamentarikerna i detta kulturkrig? Dagen hörde av sig till några representanter med frågan vad de tycker om förslaget att ta bort referenserna till julen för att få ett mer inkluderande språk? (Se även faktarutan.)

Det visade sig finnas tydliga motsättningar mellan partier på höger- respektive vänsterkanten.

“Det är avgörande att Europas politik också framöver tar tillvara på det kristna arv och de kristdemokratiska idéer som har varit så viktiga för våra framgångar hittills”, skriver Sara Skyttedal (KD) i sitt svar.

Hon menar att vi har viktiga avvägningar att göra framöver när det gäller Europas kristna värderingar och beklagar sig över att vänstergrupper verkar se Europas majoritetskultur som förtryckande.

“För mig är det uppenbart att undergrävandet av Europas kulturarv och traditioner inte på något sätt hjälper vare sig tolerans eller inkludering.”

Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD).

Diskriminering mot kristna

Även Charlie Weimers (SD) beklagar sig över EU-förslaget att få en mer inkluderande kommunikation där bland annat julhälsningen skulle försvinna. Han menar att Helena Dallis förslag var missriktad, hycklande och diskriminerande.

“Missriktad då den antar att medlemmar ur religiösa minoriteter är så bräckliga att de ta illa vid sig bara man nämner julen eller använder typiskt kristna namn i exempel”, skriver han.

I stället menar han att det rör sig om de låga förväntningarnas rasism och snarare en diskriminering riktad mot kristna.

”Fånig debatt”

Alice Bah Kuhnke (MP) däremot tycker att hela debatten är fånig och att ingen alls är på väg att ta ifrån européer julen.

“Nu sprider högern den lögn de älskar att skrämma oss kristna med, att vi här i Sverige och EU, inte ska få praktisera vår tro och våra traditioner, och att allt som vanligt är muslimernas fel”, skriver hon.

Hon är positivt inställd till förslagen på mer inkluderande skrivningar, men tycker att diskussionen om julen som dykt upp är olycklig.

“Det är skamligt att vi lägger ned tid på att debattera och ifrågasätta detta, när vi som politiker i stället borde fokusera på en rad viktiga utmaningar som vi står inför.”

Viktigt vara inkluderande

Även Heléne Fritzon (S) är inne på samma linje.

“För oss socialdemokrater är det självklart att alla EU:s institutioner måste kommunicera jämlikt och inkluderande”, skriver hon i sitt svar.

Men hon markerar samtidigt att referenser till julen har en självklar plats.

Företrädare för den liberala partigruppen, där C och L ingår, svarar Dagen att de inte vill kommentera frågan. Inte heller Malin Björk från vänstern vill lämna några ytterligare kommentarer utöver det hon skrivit på twitter.

---

Fakta: Så svarade EU-parlamentarikerna

Sara Skyttedal (KD/EPP):

“Det är lätt att säga att det finns viktigare frågor för EU att debattera än om EU-kommissionen ska uppmuntra sina anställda att undvika att önska någon God Jul. Men det bottnar i en mycket större fråga. Det handlar om EU:s inställning till vårt kristna arv och våra kristna värderingar.

Jag anser att det är uppenbart att vi har kristendomen att tacka för Europas framskjutna ställning i dag, och att det är avgörande att Europas politik också framöver tar tillvara på det kristna arv och de kristdemokratiska idéer som har varit så viktiga för våra framgångar hittills.

Vi har många viktiga avvägningar kring Europas kristna värderingar framför oss inte minst vad gäller inkludering och integration men eftersom vänstergrupperna i Europaparlamentet inte är intresserade av den här diskussionen, utan nöjer sig med att kalla Europas majoritetskultur och kristendomen för förtryckande, får vi tyvärr sämre debatter än vad vi vore betjänta av. För mig är det uppenbart att undergrävandet av Europas kulturarv och traditioner inte på något sätt hjälper vare sig tolerans eller inkludering.”

Alice Bah Kuhnke (MP/De Gröna)

“Nu sprider högern den lögn de älskar att skrämma oss kristna med, att vi här i Sverige och EU, inte ska få praktisera vår tro och våra traditioner, och att allt som vanligt är muslimernas fel. Vad den här diskussionen i verkligheten handlar om är att kommissionär Helena Dalli försöker få fler att känna sig inkluderade och representerade i EU-gemenskapen och i det arbete som pågår. Kvinnor såväl som män, de som firar jul och de som firar Chanukka och annat, och de som inte firar alls. För mig är det inte märkligt att EU har som mål att spegla sina över 500 miljoner invånare.

Där diskussionen nu har landat är under all kritik. Det är skamligt att vi lägger ned tid på att debattera och ifrågasätta detta, när vi som politiker i stället borde fokusera på en rad viktiga utmaningar som vi står inför.”

Charlie Weimers (SD/ECR)

“Helena Dallis förslag på ‘riktlinjer för inkluderande kommunikation’ var både missriktad, hycklande och diskriminerande. Missriktad då den antar att medlemmar ur religiösa minoriteter är så bräckliga att de ta illa vid sig bara man nämner julen eller använder typiskt kristna namn i exempel. Det är ett utmärkt exempel på de låga förväntningarnas rasism. Att Dalli önskat judar ‘happy Chanukah’ och muslimer ‘happy Eid al-Adha’ hade kunnat utgöra exempel på inkluderande kommunikation om hon även önskat ‘Merry Christmas’. Det har hon inte gjort och hennes förslag blir i ljuset av detta ett varnande exempel på hyckleri och anti-kristen diskriminering.”

Heléne Fritzon (S/S&D)

“Att använda ett språk som är jämlikt och inkluderande handlar att kommunicera med alla samhällets invånare på lika villkor. För oss socialdemokrater är det självklart att alla EU:s institutioner måste kommunicera jämlikt och inkluderande. Det är lika självklart att traditioner såsom referenser till julen har en naturlig plats i vårt språk.”

Övriga

Abir al-Sahlani (C) och Karin Karlsbro (L) som sitter i den liberala partigruppen Renew Europe har tackat nej till att svara på frågan.

Malin Björk (V) som ingår i EU-parlamentets vänstergrupp vill heller inte lämna några kommentarer.

---

Fler artiklar för dig