Nyheter

Nya julrestriktioner tvingar kyrkorna till anpassning

Kyrkor undantas regel om stående deltagare

Bara dagar före julafton inför regeringen nya restriktioner för att förhindra smittspridning av den nya omikron-varianten. Krav på avstånd kan påverka julgudstjänster – men kyrkor får också ett undantag när det gäller stående deltagare.
– Det gäller att laga efter läge, sa statsminister Magdalena Andersson på pressträffen.

Statsminister Magdalena Andersson inledde med att beklaga att regeringen tvingade kalla till pressträff igen och tillkännage nya restriktioner.

– Jag förstår att många är trötta på det här, så kan jag också känna. Men nu har vi en ny virusvariant och vi ser en ökad smittspridning och ökad belastning på sjukvården, sa hon och syftade på omikron, en variant som spridits som en löpeld i Storbritannien och Norge.

Nya regler

Därefter gick statsministern igenom vad de nya restriktionerna består av som införs 23 och 24 december. Några av dem var:

  • Krav på minst en meters avstånd för sammankomster över 20 personer. Tidigare har det inte funnits några restriktioner upp till 100 personer. Det innebär att kyrkor som vill arrangera gudstjänst för fler än 20 personer i jul kommer att behöva se till att avstånd kan hållas i kyrkbänkarna eller använda sig av vaccinbevis.
  • Inga arrangemang med fler än 500 personer får arrangeras utan krav på vaccinbevis, avstånd eller ej. Där dessa arrangemang går av stapeln med vaccinbevis får grupperna inte vara större än åtta personer.
  • 50 personer är ny maxgräns för privata sammankomster i förhyrda lokaler.
  • Läger och cuper för barn och ungdomar avråds. Det kan betyda att många planerade nyårsläger för kyrkor runt om i landet tvingas ställa in med kort varsel.
  • Bara sittande publik får finnas på allmänna sammankomster, som exempelvis konserter och sport. Här utgör dock religiösa sammankomster ett undantag – det är okej att stå om det sker på anvisad plats.

Dessutom tillkommer fler åtgärder som rör stora delar av samhället, som att man bör jobba hemifrån om det är möjligt.

Omprövas nästa månad

Grunden till att dessa restriktioner införs nu är Folkhälsomyndigheten, där de har tagit in den nya virusvarianten omikron i sina scenarion. Alla pekar på att det kan bli en topp i mitten av januari. Avrådan om läger gäller fram till 16 januari medan andra rekommendationer gäller januari ut.

– Vi kommer att ompröva de här föreskrifterna till månadsskiftet januari och februari, sa Karin Tegmark-Wisell.

Regeringen fick på pressträffen frågan om varför dessa restriktioner kommer med så kort varsel, bara dagar före julafton:

– Det här är en helt ny virusvariant som sprids väldigt fort. Då gäller det att laga efter läge, sa Magdalena Andersson.

---

Fakta: Nya åtgärder

Nio nya åtgärder presenterades på presskonferensen:

  • Arbete i hemmet för alla som har möjlighet.
  • På krogar och restauranger införs krav på sittande servering, samt krav på en meter mellan borden.
  • Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis.
  • Krav på begränsning för att förhindra trängsel i butiker, vid fritidsaktiviteter och liknande.
  • Deltagande vid cuper och läger avråds till och med den 16 januari.
  • Platsbokning kan bli obligatoriskt på tåg och vissa bussresor.
  • 24 december blir det obligatoriskt med platsbokning i vissa tåg och bussar.
  • Maxtak på 50 deltagare i lokaler vid privata sammankomster.
  • Krav på negativt PCR-test för utländska medborgare som reser in i Sverige.

---

Fler artiklar för dig