Nyheter

Nyhedniska grupper firar midvintersolståndet: ”Då ber vi om Guds ljus”

Prästen Maria Smeds i Vittangi: Guds ljus är starkare än nyhedendomen

I anslutning till vintersolståndet utropar Bön för Sverige och Kirunabönen tre dagars bön. Detta med anledning av att även nyhedniska grupper brukar uppmärksamma detta tillfälle.
– Gud kommer med sitt ljus mitt i mörkret. Natt ska inte förbli där ångest råder, säger EFS-prästen Maria Smeds.

Maria Smeds, präst i Vittangi församling och boende i Kiruna, tog initiativet till bönekedjan 21-23 december första gången för ett år sedan. Som inflyttad till de norra delarna av landet uppmärksammades hon på att en form av folktro på övernaturliga krafter ligger kvar ihop med kristen tro i området.

Vintersolståndet, 21 december, är årets mörkaste dag – och ett tillfälle som nyhedniska grupper brukar uppmärksamma särskilt, säger hon – och hänvisar till att här även kan finnas ockulta krafter.

– Det här är en målgrupp som har landat lite tyngre på mitt hjärta. Så mycket tro finns här. Jag vill visa på att Jesus kommer med ljus till människor mitt i mörkret, säger Maria Smeds.

En Gud som längtar

Hon menar att kyrkan har misslyckats när människor ska behöva söka i nyhedendom.

– Människor får självklart söka där de vill. Men jag vill att de ska veta att det finns en Gud – en urkälla och en kraft – som längtar efter dem, säger hon.

Förra året möttes solsystemets två största planeter, Saturnus och Jupiter, för första gången på 800 år i samband med vintersolståndet. Det har lyfts fram att detta skulle kunna vara samma fenomen som orsakade den stora Betlehemsstjärnan vid Jesu födelse. Maria Smeds tog det hela som en “blinkning” från Gud att han vill möta människor och kalla dem genom bönens väg – och inbjuder till bönekedja även i år.

Porträtt: Maria Smeds, EFS-präst i Vittangi.
Fler artiklar för dig