Nyheter

Musikproducent döms - diskriminerade homosexuell

Ska betala skadestånd på 25 000 kronor för diskriminering av en homosexuell artist

Varbergs tingsrätt går på DO:s linje och dömer en kristen musikproducent till skadestånd på 25 000 kronor för diskriminering av en homosexuell artist.

Musikproducenten, som beskriver sig som “fundamentalist baptist”, driver ett företag i Västsverige som kunder kan anlita för att skriva och spela in musik. Tidigare i år bokade en person in sig hos företaget, men när ägaren fick veta att kunden är homosexuell valde ägaren att avboka uppdraget.

I somras intervjuades den anmälda musikproducenten av Hallands Nyheter. Han hänvisade då beslutet att avboka artisten till sin kristna tro och Bibeln.

– Jag har regler i mitt företag då jag är en kristen som vill utöva min religion och inte få dåligt samvete. Jag jobbar till exempel inte med musik som innehåller svordomar eller glorifiering av synd. Jag tror inte på att homosexualitet är rätt moraliskt och därför har jag valt att inte arbeta med homosexuella, för jag är övertygad om att Gud inte vill det, förklarade han och nämnde några bibelställen.

Efter avbokningen valde artisten att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som inledde ett så kallat tillsynsärende, vilket i sin tur resulterade i att en stämningsansökan lämnades in till Varbergs tingsrätt.

Även betala DO:s rättegångskostnader

Diskrimineringsombudsmannen yrkade att musikproducenten skulle betala diskrimineringsersättning till den avbokade artisten med 25 000 kronor, plus ränta, samt att musikproducenten skulle betala DO:s rättegångskostnader.

I domen, som meddelades den 17 december, skriver Varbergs tingsrätt att musikproducenten “har medgett DO:s talan i huvudsaken och medgett att han brutit mot lagen”. Tingsrätten skriver att musikproducenten därför ska betala diskrimineringsersättning.

När det gäller DO:s rättegångskostnader hade musikproducenten motsatt sig att han skulle betala dessa. Men tingsrätten gör en annan bedömning och slår fast att musikproducenten även ska betala DO:s rättegångskostnader.

---

Fakta: Diskrimineringsgrunderna

  • I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
  • En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska också ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna.
  • Källa: Diskrimineringsombudsmannen

---

Fler artiklar för dig