Nyheter

Danmark stänger ner kulturlivet - men kyrkor är öppna

Sverige och Danmark hanterar restriktioner olika när det gäller trossamfundens situation

I ett försök att hålla coronaviruset stången stänger Danmark ned kulturlivet. Men kyrkorna tillåts hålla öppet, vilket är en stor skillnad mot hur trossamfunden hanteras i Sverige.

Den nya virusvarianten Omikron sprids snabbt i Danmark som därför har infört nya restriktioner. Statsminister Mette Frederiksen (S) förklarade på en pressträff att de inte önskar en ny nedstängning av hela samhället, vilket de haft tidigare. Däremot bestämde sig den danska regeringen för en kraftfull begränsning av kultursektorn.

Det som nu stängs ned är bland annat museer, konsthallar, biografer, teatrar och idrottsarrangemang, rapporterar Dansk radio.

Exempelvis Tivoli, den kända nöjesparken i Köpenhamn, tvingas nu hålla stängt på regeringens begäran, fram till den 17:e januari.

Öppna kyrkor

Men Danmarks kyrkor får hålla öppet under julen, om än med vissa begränsningar. Gudstjänstbesökare måste hålla avstånd och därför införs en kvadratmetersregel som anpassas utifrån kyrkans storlek. Utöver det krävs också vaccinpass.

– Man ska vara extra vaksamma och inte vara för nära inpå varandra, när man går in och ut från kyrkan, säger Ane Halsboe-Jørgensen, Danmarks kyrko- och kulturminister.

Hon betonade även att det ska finnas en paus mellan gudstjänsterna och att lokalerna ska vädras ur.

Skillnad från Sverige

De danska restriktionerna skiljer sig märkbart från hur Sverige agerat. Här har trossamfundens verksamhet konsekvent klumpats ihop med idrotts- och kulturevenemang och under hela pandemin har de haft exakt samma regelverk. Ofta har inte ens kyrkornas situation nämnts när regeringen berättat om nya restriktioner, utan det har mer eller mindre varit underförstått att trossamfunden ska underkasta sig samma regler som gäller inom kultur- och idrottssektorn.

Från kyrkornas håll har det hörts protester, inte minst utifrån aspekten att religionsfriheten är grundlagsskyddad och att kyrkor därför borde hanteras annorlunda.

---

Fakta: Omikron

  • Omikron är den senast upptäckta varianten av coronaviruset och den har fått stor spridning runtom i världen.
  • Mutationen upptäcktes först i Sydafrika.
  • Omikron är mer smittsamt än tidigare mutationer, men inte lika kraftfullt.

---

Fler artiklar för dig