Nyheter

Biskop: Sälj inte Svenska kyrkan i Paris

Esbjörn Hagberg har utrett situationen och menar att utifrån ett pastoralt perspektiv vore det dumt att göra sig av med Sofiakyrkan

Från ett pastoralt perspektiv bör Svenska kyrkan behålla Sofiakyrkan i Paris. Den menar Esbjörn Hagberg, tidigare biskop i Karlstads stift, som utrett frågan och hoppas att det går att hitta en ekonomisk lösning som gör att församlingen får vara kvar.

Sofiakyrkan i Paris är för dyr i drift och därför har det föreslagits att Svenska kyrkan ska sälja den. Det har i sin tur gett upphov till protester från de aktiva, som nu gör vad de kan för att bevara kyrkan i svensk ägo.

Esbjörn Hagberg, tidigare biskop i Karlstads stift, har nu kommit med en utredning där han föreslår att kyrkan inte ska säljas.

– Det pågår flera utredningar om Svenska kyrkans arbete i utlandet. Det handlar i grunden om att se över hur verksamhet ska kunna fortsätta med minskade resurser, säger Esbjörn Hagberg till Dagen.

Han berättar att han själv sett över arbetet i Frankrike, vilket förutom församlingen i Paris även inkluderar Svenska kyrkans arbete i södra Frankrike.

– Mitt uppdrag är att ha de pastorala perspektiven, vad som är bäst utifrån församlingsarbetets synpunkt, förklarar han.

Svensk kyrka

När det gäller Sofiakyrkan i Paris konstaterar han att det är Svenska kyrkans äldsta utlandsförsamling med rötter tillbaka till 1600-talet. Just denna kyrkolokal är från 1913 och är byggd av svenska arbetare. Kyrkan är även ritad av en svensk arkitekt med tegel hämtat från Sverige.

Esbjörn Hagberg.

– Det är en unik byggnad som finns tio minuter från Triumfbågen. Församlingen har funnits väldigt länge och jag har mött församlingsbor med en långvarig anknytning hit. Det påminner väldigt mycket om en församling i Sverige, vi vet vad en kyrka betyder för en församling. Det här är den enda kyrkan i Paris som har verksamhet på svenska, med människor som har anknytning till Sverige.

Esbjörn Hagberg konstaterar att väldigt många människor har starka personliga kopplingar till denna kyrka.

– Från ett pastoralt perspektiv är det en stor förändring att kyrkan läggs ned och verksamheten startar om någon annanstans.

Ekonomin problemet

Problemet är dock att utifrån kyrkans minskade resurser går det inte att fortsätta bedriva verksamheten som i dag. Därför krävs det någon form av förändring. Esbjörn Hagberg har ett knippe av åtgärder för att komma till rätta med ekonomin, exempelvis föreslår han att man ska dela kyrkan med andra, att man ska omdisponera lokalerna samt att hitta andra organisatoriska former för att på så sätt kunna skapa inkomster.

Ett annat förslag är att man ska kunna gå in som stödmedlem för att på så sätt kunna vara med och sponsra verksamheten.

– Det är inte omöjligt att hitta människor som vill stödja verksamheten, då tycker jag att de ska kunna få göra det. För om kyrkan ska bevaras går det inte att ha lika stora omkostnader som det är i dag.

Beslutet om Sofiakyrkans framtid ligger i händerna på kyrkostyrelsen, som nästa år väntas ge besked.

---

Fakta: Sofiakyrkan

  • Sofiakyrkan ligger i de centrala delarna av Paris och tillhör Svenska kyrkan.
  • Kyrkan byggdes 1913 och här finns en församling som driver sin verksamhet på svenska.
  • Med tanke på Svenska kyrkans krympande ekonomi har det föreslagits att Sofiakyrkan ska säljas.

---

Fler artiklar för dig