Nyheter

Kidnappade missionärer i Haiti har frigetts

Kristna organisationen CAM: Vi prisar Gud för bönesvar

Den ökända ligan “400 Mawozo” stod bakom bortförandet av 16 amerikaner och en kanadensare. Sedan i oktober har USA:s regering försökt få dem fria, och i går meddelade polis i Haiti att alla kidnappade missionärer nu är fria.

Det fanns flera barn i den grupp missionärer som attackerades i oktober av ett kriminellt gäng. Gruppen var på resa i Haiti, organiserat av den kristna organisationen Christian Aid Ministries (CAM), och hade precis besökt ett barnhem. Tidigare i november och december frigavs först två och sedan tre personer.

Nu har alltså den återstående gruppen på tolv personer frigetts, meddelar den karibiska polisens talesperson Garry Desrosiers enligt TT.

“Tack för era böner”

“Vi prisar Gud för bönesvar – förena er med oss i tacksägelse över att alla sjutton av våra älskade syskon nu är fria! Tack för era enträgna böner under de två senaste månaderna”, skriver organisationen CAM i ett uttalande enligt nyhetskanalen CNN.

Representanter för USA:s regering har välkomnat missionärerna hem, och man uttrycker glädje över att medborgarna “nu kan återförenas med sina nära och kära”.

De tolv som återstod ur gisslan återlämnades på morgonen runt klockan fem på torsdagen vid en polisstation i Morne Cabrit. De fick sedan genomgå en läkarundersökning. Enligt en källa som CNN talat med visade de tecken på att vara undernärda. Senare under dagen flögs de till USA.

En talesperson för regeringen säger också att kidnappningsoffren kommer att få fortsatt assistans och hjälp och tackar samtidigt haitiska myndigheter och internationella partners för gott samarbete i kampen för att få missionärerna fria.

Vanligt förekommande

Myndigheterna har inte gett några detaljer runt frisläppandet, tidigare talades om att kidnapparna begärt lösensumma på upp till en miljon dollar per person. Kidnapparna har också hotat att döda gisslan om lösensumman inte betalas, men huruvida någon lösensumma nu har betalats är oklart.

Enligt CNN:s källa har en lösensumma betalats ut, den var dock lägre än den summa gänget hade begärt. Men detta bekräftas inte av USA:s regering.

Kidnappningar är i dag vanligt förekommande i Haiti, och drabbar både rika och fattiga, äldre och yngre. Denna typ av brott ökade markant efter att president Jovenel Moïse mördades, och förstärker landets politiska instabilitet. Det kriminella gänget 400 Mawozo står bakom en stor del av dessa kidnappningar.

Fler artiklar för dig