Nyheter

Hot mot kyrka i Bollnäs efter införda vaccinpass - tar in vakter

Kyrkoherde i Bollnäs: Trodde inte att det skulle behövas i Sverige

När Bollnäs pastorat inom Svenska kyrkan arrangerar en julkonsert med covidpasskrav på lördag kommer vakter att finnas på plats. Anledningen är att pastoratet har mottagit, enligt kyrkoherden Ingrid Augrell, ett “väldigt allvarligt hot” från en person som motsätter sig coronavaccin.
– Det känns olustigt, säger Ingrid Augrell till Dagen.

Hotet som Ingrid Augrell syftar på framfördes på Facebook där en person skrev att brinnande pilar borde skjutas mot Segersta kyrka där lördagens julkonsert ska äga rum. I samma kommentar beskrevs också Segersta kyrka som “denna onda byggnad”.

På tisdagen polisanmälde Ingrid Augrell kommentaren och Facebook plockade bort själva inlägget efter att flera hade anmält det.

I ett mejl till pastoratets anställda förklarade Ingrid Augrell att hon inte tror att någon kommer skada Segersta kyrka. “Men hot och kommentarer av detta slag måste polisanmälas och kan aldrig tolereras. Jag har beslutat att konserten kommer genomföras precis som planerat, men Securitas kommer finnas på plats före, under och efter konserten för att korister och besökare ska kunna njuta av musiken i lugn och ro.”

– Jag ansvarar för säkerheten för min personal och för de församlingsbor som vill komma till Segersta kyrka för att sjunga in julen, säger hon till Dagen och utvecklar hur hon ser på den konkreta hotbilden:

– Jag tror inte att de skulle bränna ned kyrkan. Men jag tror att de skulle kunna dyka upp och orsaka tumult.

Du säger “de”, vilka syftar du på?

– Det finns en grupp människor som är kritiska till vårt beslut om vaccinbevis vid julkonserten. Efter att vi meddelade detta fick vi förra veckan flera mejl, ofta undertecknade av flera personer, där vi anklagas för att vara fascister. I mejlen dras det också paralleller till judeutrotningen, enligt avsändarna är detta ett steg i den riktningen, svarar Ingrid Augrell och tillägger att hon ser det som ett hån att göra den jämförelsen.

Att Bollnäs pastorat kräver vaccinbevis i samband med lördagens julkonsert i Segersta kyrka är ovanligt. Bortsett från den konserten kommer bara vaccinbevis att användas vid en konsert i Rengsjö kyrka på julnatten.

Vid alla andra gudstjänster och andra samlingar i pastoratet gäller i stället en maxgräns på 100 personer. Vissa gudstjänster kommer dubbleras för att alla som vill ska kunna delta.

Hur ser du på vaccinbevis?

– Det är en svår fråga och det är ett stort problem att inte alla kan vara med. Men det är inte särskilt kristet att säga att bara för att jag inte får vara med så ska ingen annan heller få det.

Att ställa in konserten i Segersta kyrka var aldrig aktuellt, Ingrid Augrell säger att pastoratet inte kan låta hot styra verksamheten. Men hon beklagar att vakter från Securitas behöver finnas på plats.

– Man hör om människor i andra länder som måste smyga till kyrkan under beskydd. Jag trodde aldrig att vi skulle behöva ha det så i Sverige.

“Jag älskar vår kyrka”

Bakgrunden till kommentaren på Facebook om att brinnande pilar borde skjutas mot Segersta kyrka var ett en kvinna boende i Segersta, som är känd för sitt motstånd mot coronavaccin, hade skrivit ett inlägg på Fa­cebook där hon uppmanade människor att protestera mot pastoratets beslut om vaccinpass. En annan person skrev då kommentaren om de brinnande pilarna.

Men kvinnan som skrev det ursprungliga inlägget på Fa­cebook, och som gil­lade eldpils­kommentaren med ett hjärta, menar att varken finns någon hotbild mot Svenska kyrkan eller mot julkonserten i Segersta kyrka.

– Det är klart att man inte ska skjuta eldpilar på kyr­kan. Jag älskar vår kyrka och bor i närheten av den. Jag tolkade det här som en symbo­lisk tanke. Det handlar om betraktarens öga hela tiden. Jag tyder kommentaren som att vi krigar för kärlek och mänskligheten, säger hon till tidningen Ljusnan.

---

Fakta: Vaccinationsbevis

  • Från och med den 1 december måste arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus vidta vissa åtgärder mot smittspridning. Som till exempel möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller använda handsprit.
  • Arrangörer kan också välja att alla som deltar i evenemanget ska visa vaccinationsbevis, om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar. Om deltagarna inte behöver visa upp vaccinationsbevis ska särskilda smittskyddsåtgärder vidtas av arrangörerna i stället:
  • Deltagarna ska ha anvisad sittplats.
  • Sällskap ska bestå av max åtta personer.
  • Sällskap kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.
  • Källa: Krisinformation.se

---

Fler artiklar för dig