Nyheter

Pingstpastorns protest fick kommunen att tänka om

Tack vare Peter Eriksson i Arvika lägger kommunen nu 4,6 miljoner på insatser mot psykisk ohälsa bland unga

Bara i år har tio unga människor mist livet i värmländska Arvika. Men när kommunen fick pengar över ville man satsa på att renovera hus. Det fick Peter Eriksson att reagera – och kommunen att tänka om.
– Det visar att det går att påverka, säger Peter Eriksson, som tycker att kyrkor borde bli mer synliga i samhällsdebatten.

När pingstpastor Peter Eriksson röt till i en insändare blev resultatet att kommunen tänkte om. Nu har Arvika kommun beslutat att satsa sammanlagt 4,6 miljoner på att hjälpa unga människor som lider av psykisk ohälsa eller drogmissbruk. Något som gläder pingstpastorn.

– Ja, verkligen! Det visar att det går att påverka. Man får vara ihärdig och stå upp för den lilla människan, säger Peter Eriksson när Dagen når honom på telefon.

“Hur tänker ni?”

Han berättar att hela historien tog sin början för ett år sedan. Då hade Arvika kommun ett underskott i budgeten, och den delen av budgeten som gick till socialt omsorgsarbete skulle dras ned med en miljon. Samtidigt hade – och har – Arvika stora problem med droger och psykisk ohälsa bland unga. Peter Eriksson uttalade kritik i lokala medier mot beslutet att dra ned på det sociala arbetet, och mötte kommunalrådet Peter Söderström (S) i flera debatter.

Kommunen lovade då att det skulle bli en satsning på unga senare.

– Men sedan kom nyheten i oktober i år att kommunen nu hade ett överskott på 55 miljoner. Detta överskott ville man använda till att renovera kommunhuset och ett tak i en jympasal. Men det blev inte en spänn till de unga. Då undrade jag: “hur tänker ni?”

Bön till Jesus

Peter Eriksson berättar att han då beslutade sig för att skriva en insändare i Arvika nyheter. “Det som drog i gång detta var en bön till Jesus att hjälpa mig att skriva rätt saker i tidningen. Sedan började bollen rulla”, säger han till pingsts nyhetssajt.

Pingstpastorn Peter Eriksson skrev en insändare i lokaltidningen som fick effekt.

I samband med insändaren i Arvika nyheter gjorde tidningen en intervju med pingstpastorn, och följde upp med en granskning av hur Arvika kommun agerat och vilka problem som fanns på orten.

– Bara i år har tio unga människor i vår lilla ort dött av missbruk eller på grund av psykisk ohälsa. I pingstkyrkan och i pingströrelsens beroendevård LP-verksamheten ser vi att det är många ungdomar som far illa i dag, säger Peter Eriksson.

– Det är oerhört frustrerande att se människoliv spillas utan att det görs något.

Ovanligt hög statistik

Under senare tid har ungas psykiska ohälsa uppmärksammats, bland annat hölls en stor tv-gala nyligen till minne av Tim (“Avicii”) Bergling, som tog sitt liv. Arvika är långt ifrån den enda ort där unga mår dåligt, men kanske blir den psykiska ohälsan och även drogmissbruket synligt på ett annat sätt i en liten ort, tror Peter Eriksson. Arvika har, säger han, en ovanligt hög statistik för ohälsa för att vara en liten ort.

– Det är också svårare för de unga att få hjälp på en liten ort.

Startar missbruksråd

Peter Eriksson fick mycket positiv feedback på sin insändare, och han fortsatte sedan att sätta press på kommunen att göra något åt problemet. För två veckor sedan hölls en manifestation i Arvika för att uppmärksamma ungas problem och ohälsa. Peter Eriksson hade dessförinnan föreslagit att kommunen skulle skapa ett missbruksråd. Där skulle LP-verksamheten, polisen, kommunen och andra som verkar inom området kunna samverka. Förslag om ett sådant råd lades till kommunen och fick grönt ljus.

Lagom till manifestationen kom så också beslutet om extra pengar.

– Dagen före manifestationen gick kommunalrådet ut med en tilläggsbudget för de unga på 4,6 miljoner, berättar Peter Eriksson.

Är du nöjd med resultatet av ditt påverkansarbete?

– Ja, jag är fantastiskt nöjd! Men jag tycker att vi också behöver ta ett samlat grepp till stöd för unga i hela landet. Pingströrelsen behöver också ta ett samlat grepp. Det finns ungdomar även inom pingst som mår dåligt. Jag tänker fortsätta min kamp.

Framför allt tycker Peter Eriksson att kyrkor bör stå “längst fram” när det gäller att värna de unga i samhället. Det handlar om värderingar, menar han – och om framtiden.

– Kyrkans funktion är att vara en röst i samhället. Ibland tar vi för lite plats! Vi vill ju att nästa generation ska komma in i kyrkan. Vi har jättefina ungdomar i kyrkan, men vi är inte en rörelse som är ute i samhället och blir de ungas röst.

Unga är det största värdet

Ungas mående borde vara en viktig fråga i pingströrelsen centralt, men även i andra kyrkor, tycker Peter Eriksson. Själv tänker han ta upp frågan vid ekumeniska träffar i Arvika.

– Svenska kyrkan var med vid vår manifestation i Arvika. Men jag vill också att detta ska sträcka sig bortom kyrkorna. Vi talar ofta om värderingar och värden. Här i Arvika säger vi att vi har kulturella värden, vi har till exempel Rackstamuseet. Där är vi “på tårna”. Men vi måste även tänka på att det största värdet vi har, det är nästa generation. Utan dem har vi inget Arvika.

Inom LP-verksamheten finns i dag ett arbete som kallas “LP grow”, där man tagit fasta just på de ungas mående, berättar Peter Eriksson.

– Vi i LP-verksamheten är redo att ta ett större ansvar, och att bistå pingströrelsen i detta arbete. Vi når långt ut i missbruksleden i alla ålderskategorier. Det finns en hel generation där ute som mår dåligt. Många unga fastnar i dag i missbruk och en del blir inte äldre än 30 år. Här måste vi vara framme, satsa och visa att vi finns.


Fler artiklar för dig