Nyheter

Peter Halldorf blir hedersdoktor i Lund

“Han har haft ett stort genomslag i svensk kristenhet och väsentligt ökat olika kristna gruppers förståelse för varandra”

Pastorn och författaren Peter Halldorf blir hedersdoktor på Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.

Peter Halldorf är en välkänd person i svensk kristenhet. Han är pastor i pingströrelsen och har med åren blivit en uppskattad teolog, författare och föredragshållare i breda ekumeniska sammanhang.

I ett pressmeddelande från Lunds universitet heter det att han har haft “ett stort genomslag i svensk kristenhet och väsentligt ökat olika kristna gruppers förståelse för varandra”.

“Framträdande teolog”

Peter Halldorf var tidigare föreståndare för Ekumeniska kommuniteten på Bjärka-Säby, där kristna från många olika kyrkor samlas till retreater, samtal, andlig vägledning och gudstjänster. Han är också känd som redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Pilgrim.

– Genom att utnämna Peter Halldorf till hedersdoktor vid Teologiska fakulteten i Lund uppmärksammar fakulteten inte bara en av Sveriges främsta folkbildare inom sitt område, utan knyter även till sig en framträdande teolog, säger fakultetens dekanus, professor Stephan Borgenhammar i pressmeddelandet.

Under årens lopp har Peter Halldorf skrivit ett 30-tal böcker om lärjungaskap, det inre livet och den tidiga kyrkans historia. Hans senaste bok, som recenserades i Dagen, har titeln Den svåra kärleken och handlar om den kristna trons mysterium och Guds gränslösa kärlek till människor.

Ytterligare en person utses till hedersdoktor på Teologiska fakulteten vid Lunds universitet. Det är den fransk-brittiske författaren, advokaten och juridikprofessorn Philippe Sands. Han är för närvarande professor vid University College i London.

De båda nya hedersdoktorerna kommer att ta emot sina utmärkelser vid doktorspromotionen i Lund den 3 juni nästa år.

Peter Halldorf är 63 år, bor i Linköping och är gift med Christina Halldorf, legitimerad psykoterapeut, som också hon är känd för Dagens läsare.


Fler artiklar för dig