Nyheter

Lilian, 61: Därför har jag inte vaccinerat mig

Lilian Martinsson i Mullsjö: Fråga oss som valt att avstå vaccin varför vi gör det

Samtidigt som allt fler väljer att ta coronavaccin upplever många som avstår att deras invändningar inte tas på allvar och att de till och med idiotförklaras.
– Jag efterfrågar ett öppet samtal där vi som har valt att inte vaccinera oss behandlas med respekt, säger Lilian Martinsson, 61, som samtidigt poängterar att hon inte är vaccinmotståndare.

Nyligen skrev medier i Sverige att drygt 5 000 svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter ha vaccinerats mot covid-19. I en TT-artikel intervjuades flera medicinska experter. Gemensamt tonade de ned riskerna med vaccinet och förklarade att det kan finnas en mängd andra förklaringar till mensrubbningarna.

Lilian Martinsson i Mullsjö är inte nöjd. Hon menar att rapporter om biverkningar ofta avfärdas väldigt snabbt. Hon säger att det saknas nyanser och att hon är rädd för att sanningen inte alltid kommer fram.

– Vaccinera, vaccinera, vaccinera. Det är det enda man hör som ska hjälpa. Jag tycker att det blir en snedvriden argumentation. Att kalla oss som har valt att inte ta vaccinet för slöa, okunniga och konspiratoriska, något som Elisabeth Sandlund nyligen gjorde i en ledartext i Dagen, är dessutom kränkande. Det kan finnas flera orsaker till beslutet och jag tycker att man borde kunna fråga oss varför vi har valt att avstå.

“Vi är på väg mot diktatur”

I april i år blev såväl Lilian som hennes man sjuka i covid-19. Att hon har haft sjukdomen förklarar hon är ett av skälen till att hon har valt att inte ta vaccin eftersom hon tror att skyddet mot covid är bättre efter genomgången infektion än vad vaccinet ger.

– Dessutom vet jag flera som har tagit vaccinet och som har blivit ganska dåliga, jag vill inte riskera att utsätta mig för det. Och sedan vet ingen om det finns några långsiktiga biverkningar.

Från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis för att få delta i många större samlingar. Det är oroande tycker Lilian Martinsson.

– Det som oroar mig är att det höjs alltfler röster för att införa tvångsvaccinering och att det krävs vaccinationspass för att få delta i samhället, att det kan äventyra mitt jobb att inte vara vaccinerad samt att du vid anställningsintervju kan bli bortsorterad för att du inte är vaccinerad. Detta skulle allvarligt inskränka våra mänskliga fri- och rättigheter. Det är inte svårt att förstå att tankarna dras mot att vi är på väg mot diktatur.

“Samhället är så polariserat”

Lilian Martinsson återkommer flera gånger till att hon inte är vaccinmotståndare. Hon har tidigare tagit vaccin, bland annat mot svininfluensan 2009, men nu menar hon att samtalsklimatet är för hårt.

– Det vi skulle behöva göra är att mötas med respekt för varandra. Ett annat tonläge. Vi behöver konstruktiva samtal – vad är det som gör att vi landar i olika slutsatser? Samhället är så polariserat. Ofta sägs det nästan militant att antivaxxare är dumma i huvudet. Jag skulle aldrig säga att de som har vaccinerat sig är dumma i huvudet.

Hur ser du på coronavaccinet, tror du att det har räddat liv?

– Jag säger inte att vaccinet är verkningslöst. Och jag utesluter inte att vaccinet har räddat liv. Jag vill inte heller säga att vi inte skulle ha haft vaccin – men jag står för att jag känner mig tveksam samtidigt som jag har förståelse för andra som tar vaccin.

Många som har tagit vaccinet säger att livet återvänder när de kan börja träffa människor igen. Hur tänker du kring det – och kände du dig friare efter att du hade tillfrisknat från sjukdomen i våras och kanske hade ett visst naturligt skydd?

– Egentligen inga större skillnader. Vi försöker hålla avstånd och tänker oss för innan vi ger oss ut i olika sociala sammanhang. Vi isolerar oss inte, går regelbundet på gudstjänst och träffar släkt och vänner. Jag tycker att restriktionerna har varit bra och att vi skulle hållit fast vid dem över hösten och vintern.

Utifrån ett kristet perspektiv menar Lilian Martinsson att det inte helt går att bortse från talet om den sista tiden och uppmaningen till vaksamhet.

– Jag är inte färdig i den här resan, jag trevar mig fram. Men jag är inte redo att ta vaccin i dag.

---

Fakta: Antivaxxare

  • När 2019 års nyord presenterades var antivaxxare ett av de 35 orden. Enligt Språkrådets definition är en antivaxxare en “person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering”.

---

Fler artiklar för dig