Nyheter

Han arrangerade protest mot restriktioner - döms till dagsböter

Filip Sjöström tänker inte betala – “det är enormt förtryck av mänskligheten just nu”

Filip Sjöström, en av frontfigurerna bakom protesterna mot coronarestriktioner som genomfördes i våras, har dömts till dagsböter för brott mot ordningslagen.

Det var i början av mars i år – när allmänna sammankomster eller offentlig tillställningar maximalt fick uppgå till åtta personer – som omkring 600 personer tågade genom centrala Stockholm för att protestera mot de då rådande coronarestriktionerna. Längst fram i demonstrationståget, som saknade tillstånd, gick Filip Sjöström.

31-årige Sjöström, som samma vecka berättade om sin kristna tro i Dagen, fick ett strafföreläggande, vilket han inte godkände.

Detta ledde till att han åtalades för brott mot ordningslagen och nu har Stockholms tingsrätt dömt honom till dagsböter för brott mot ordningslagen. Han ska betala böter på 2 500 kronor, dessutom 800 kronor till brottsofferfonden.

“Det står klart att sammankomsten var av sådan omfattning att den krävde tillstånd. Genom Filip Sjöströms egen utsago och den övriga utredningen framgår därtill att han har haft sådant inflytande över sammankomsten att han är att betrakta som en anordnare”, skriver domstolen enligt Expressen.

“Ett slags självförsvar”

Filip Sjöström har hela tiden medgett att det var han som arrangerade sammankomsten. Samtidigt har han förnekat brott eftersom han menar att han agerade i “nödvärn”.

– Det här är ett slags självförsvar eftersom det är enormt förtryck av mänskligheten just nu, förklarar han för Expressen.

Han säger samtidigt att han inte tänker överklaga domen – och att han inte tänker betala böterna.

– Det kommer jag absolut inte göra. Det vore att gå med på det här.

Uttryckte oro för vaccinkrav

Till Dagens Nyheter utvecklar han resonemanget:

– Jag har sagt i förhör att jag hävdar självförsvar och nödvärn eftersom jag upplever att hela svenska folket är under attack, och även resten av världen, från massa lögner och korruption. Ett brott har begåtts mot mig och resten av svenska folket.

När Filip Sjöström talade med Dagen i mars beklagade han restriktionerna som stoppade i princip all vanlig gudstjänstverksamhet. Han fick också en fråga om när han trodde att han skulle kunna gå till kyrkan igen för att fira gudstjänst.

– Kanske i begränsat format i höst. Men jag känner en viss oro för att det kanske bara blir tillåtet för människor som har vaccinerat sig.

---

Fakta: Ordningslagen

  • Ordningslagen (1993:1617) är en svensk lag som innehåller särskilda föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Med allmän sammankomst avses demonstrationer, föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning, sammankomster som hålls för religionsutövning, teater och biografföreställningar, konserter, cirkusföreställningar och andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas. För att en sammankomst skall anses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde.

---

Fler artiklar för dig