Nyheter

”Det är utpekandet av Israel som gör det här så svårt för oss”

Vill kyrkan driva en aktivistisk och antiisraelisk hållning får de räkna med försämrade relationer till Sveriges judar, säger Aron Verständig till Dagen

Många inom Svenska kyrkan har hört av sig till Judiska centralrådet efter kyrkomötets beslut att utreda om Israel tillämpar apartheid. Ordförande Aron Verständig uppskattar detta, men säger att det avgörande nu är hur beslutet kommer att tillämpas.

Hur infekterad är relationen mellan Sveriges judar och Svenska kyrkan efter kyrkomötets beslut om Israel och apartheid? Judiska centralrådet gick snabbt ut med ett skriftligt uttalande där de beskrev det som att relationen skadats, sedan kom en snabb respons från kyrkans biskopar där de markerade avstånd från beslutet.

– Vi har efter det blivit kontaktade av otroligt många människor inom Svenska kyrkan, de har skickat blommor till oss och bett om ursäkt och sagt att det här beslutet inte representerar dem, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, till Dagen.

Nu har det gått ett tag sedan kyrkomötets beslut, hur ser relationerna ut nu?

– Egentligen är det inget större som har förändrats, säger Aron Verständig inledningsvis.

– Samtidigt är det fortfarande så att vi har ett beslut från kyrkans högsta beslutande organ som är väldigt problematiskt.

Var biskoparnas ursäkt viktig för er?

– De behövde egentligen inte be om ursäkt eftersom det inte var de som fattade beslutet. Men det var en uppskattad gest, säger Aron Verständig.

Återstår att se

Men hur kyrkomötets beslut kommer att påverka relationen mellan judiska och svenskkyrkliga församlingarna på sikt återstår att se. Aron Verständig menar att det kanske först är om några år vi kan summera det som hänt.

– Till stor del handlar det om hur kyrkostyrelsen faktiskt agerar. Nu finns det ett formellt beslut på att de ska driva det här vidare och frågan är om de väljer att göra det, säger han.

Det är i ekumeniska internationella sammanhang som kyrkostyrelsen ska agera, enligt beslutet, där de bland annat ska lyfta frågan om Israel gör sig skyldig till apartheid.

– Kyrkostyrelsens agerande kommer att spela en väldigt stor roll när det gäller hur kyrkan värdesätter relationen med judenheten. Det står så klart Svenska kyrkan fritt att driva en aktivistisk och antiisraelisk hållning, men då får de också räkna med kraftfullt försämrade relationer med judar, både i Sverige och internationellt.

Är missförstådda

De som var drivande i att få igenom förslaget på kyrkomötet har i efterhand beskrivit sig som missförstådda, bland annat Daniel Tisell (C) och Anna-Karin Hammar (S). De säger att det bara handlade om en utredning och att Svenska kyrkan inte vill slå fast att Israel skulle göra sig skyldig till apartheid eller vara en apartheidstat.

Vad säger du om resonemanget?

– Det låter i mina öron som en efterhandskonstruktion, säger Aron Verständig.

– Sedan vore det en sak om det bara var vi som hade missförstått beslutet, men att samtliga 14 biskopar skulle ha missförstått, det blir till slut ett märkligt resonemang.

Han tycker själv att det fanns en tydlig antiisraelisk agenda inför att beslutet fattades och att det först i efterhand har gjorts försök till att mildra det hela genom att säga att det bara handlar om en utredning.

Om de enbart hade hänvisat till folkrätten utan att använda begreppet apartheid, hade det varit någon skillnad?

– Ja, absolut. Och hade det varit lite mer balanserat i formuleringarna, att kyrkostyrelsen skulle utreda både Israel och Palestina utifrån folkrätten, då hade nog ingen brytt sig. Men man måste se kontexten, det är ensidigheten och utpekandet av Israel som gör det här så svårt för oss. Vi kan heller inte förstå varför Svenska kyrkan skulle vilja ha ett sådant perspektiv.

---

Fakta: Stor uppslutning

  • Judiska centralrådets kritik av kyrkomötets beslut delas av de flesta judar i Sverige, menar Aron Verständig.
  • Han säger till Dagen att han inte fått någon kritik från judiskt håll i sina uttalanden, däremot många som visat sitt stöd.

---

Fler artiklar för dig