Nyheter

“Jag ser fler komma till tro än jag någonsin har gjort”

Många hittar Jesus via Heart of Evangelism som breddar verksamheten och byter namn

Medierna målar ofta upp en mörk bild med droghandel, misshandel och skjutningar. Men utanför strålkastarljuset pågår samtidigt en miniväckelse bland tidigare kriminella i Stockholm. Anders Eriksson har lämnat sitt gamla liv och spelar numera en nyckelroll i en verksamhet som växer.
– Jag leder med mitt sätt att leva, säger han.

Våren 2020 börjar en grupp människor samlas i en källare i Kärrtorp i södra Stockholm. Hemgruppen lockar allt fler och till slut får de en möjlighet att flytta till Folkungakyrkan på Södermalm där samlingarna fortsätter att växa.

En av människorna som börjar dyka upp på tisdagskvällarna är Anders Eriksson. Han har levt ett liv med droger och kriminalitet, men till slut har han lyckats bryta den negativa spiralen. Sebastian Stakset, initiativtagaren till samlingarna i Kärrtorp, syns ofta i Folkungakyrkan och Anders Eriksson inspireras av honom.

– Jag såg Sebbe och de andra stråla av ljus, det attraherade mig. De första mötena satt jag så här, säger Anders och lägger armarna i kors, men sedan började jag ta emot förbön från Betz (Betsegaw Assefa) och Sebbe. Jag gick också med i Betz hemgrupp och efter några månader ville jag bli döpt.

Ungefär samtidigt börjar Anders Eriksson samla en egen grupp människor. Men de möts utomhus – och de tränar tillsammans. Efter hand utvecklas det till organiserad gruppträning.

Flera av personerna kommer från liknande bakgrunder som Anders och har börjat sin resa mot tro och ett nytt liv i tolvstegsprogrammet som ursprungligen togs fram för människor med beroendeproblem. Sedan träningen drog i gång har flera sökt sig vidare i den kristna gemenskapen.

“Kan inte vara en alien i min tro”

I dag har utomhusträningen blivit ett koncept som går under namnet Maskineriet. Till det kommer också ett Instagramkonto som Anders sköter.

– När folk kommer till Heart Sthlm är det naturligt att fråga hur de har hittat hit. Och hela tiden händer det att de svarar “genom Maskineriet” eller “genom Anders”. Han har verkligen blivit en tratt som samlar in människor, säger Kjell Karlsten.

Anders konstaterar att han leder med sitt sätt att leva.

– Folk ser att andra som kommer till oss börjar må bra. Men man måste vara lite försiktig när det handlar om att skapa attraktion. Jag kan inte vara en alien i min tro. Många människor har en förutfattad mening om vad kristen tro är och därför måste det jag gör vara ärligt.

– Ett tag hörde jag folk säga “på Maskineriet är alla nyktra och tror på Gud”. Men så vill jag inte att det ska vara, det skrämmer bort en del. Nu har hela Maskineriet blivit en kraft. Folk kommer till oss för att de vill ha det vi har – utan att riktigt förstå vad det är.

Kjell Karlsten påpekar att många av de människor som de träffar inte är mottagliga för det som kanske kan beskrivas som klassisk evangelisation och att det därför inte är säkert att alla kristna är kallade att hjälpa till. ”Vi finns till för de som är i en desperat situation och som behöver hopp, ett nytt liv.”

“Mer förberedda för lärjungaskap”

Vägg i vägg med rummet där vi sitter och pratar pågår ett möte med tolvstegsprogrammet. Både Anders och Kjell menar att tolvstegsprogrammet är en viktig pusselbit för att förändra liv.

– Det var ingången för mig att lära känna Jesus, säger Anders.

– Där fick jag lära mig att känna mina känslor och gemenskapen som skapas mellan deltagarna är ofta stark.

Kjell hävdar att han märker stor skillnad mellan människor som har varit i tolvstegsprogrammet innan de kommer till kyrkan och de som inte har det.

– De som har bakgrund i programmet är ofta vana vid att jobba med sig själva. De är mer förberedda för lärjungaskap, säger han och tillägger att kyrkor många gånger saknar den typen av redskap, men att Celebrate Recovery, som kombinerar tolvstegsprogrammet och Bibeln, numera finns i vissa kyrkor.

Verksamhet på fem ben

Kjell Karlsten är anställd av Frälsningsarmén, och arbetar sedan ett år tillbaka med Heart Sthlm som är en del av organisationen Heart of Evangelism. Den grundades av Sebastian Stakset och har genomfört flera stora evangelisationssatsningar, bland annat tältmöteskampanjerna “Det finns hopp”, men successivt breddas nu verksamheten och därför kommer namnet snart att ändras till Heart.

– Evangelisation är fortfarande en viktig del av vår verksamhet, men det kan upplevas lite smalt när vi satsar mycket på socialt arbete och har öppnat ett boende i Östervåla och har en vision om att öppna ytterligare nio till, säger Kjell.

Kjell berättar vidare att Heart of Evangelism/Heart i dag består av fem ben: Barmhärtighetens hus i Östervåla, tre second hand-butiker, medieverksamhet i form av bland annat Sebastian Staksets podd, evangelisationskampanjerna “Det finns hopp” samt ett Heart Center.

– Heart Sthlm är vårt första Heart Center, men ambitionen är att skapa fler, säger han.

Vad är ett Heart Center?

– Det är ett socialt center där människor i destruktiva livssituationer som har fått hopp och vilja till förändring, ofta genom att de berörts av vittnesbörd om förvandlande liv, kan fångas upp. Heart Center vill stötta och ge verktyg för ett upprättat liv.

Han tillägger att Anders med sitt kontaktnät är en nyckelperson i Stockholm och att många av dem som redan finns i Heart-nätverket har liknande bakgrund som Anders.

Redan för ett drygt år sedan skrev Dagen att Heart of Evangelism letade efter en lokal i södra Stockholm där den sociala verksamheten skulle bedrivas. Coronapandemin har försenat processen, men nu säger Kjell att det förhoppningsvis blir klart med en lokal runt årsskiftet.

Därefter kan sociala verksamheten dra i gång på allvar.

– Ambitionen är att följa människor hela vägen till ett ordnat liv, vilket kan inkludera allt från avgiftning till skuldsanering. Vi håller på att utveckla rehabiliterande omsorgsarbete där vi har en ganska stor resurspool.

Kjell tillägger att “helhetsbilden ofta saknas”.

– Vi vill jobba systematiskt och professionellt tillsammans med både civilsamhället och till exempel sjukvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården.

Egen församling på sikt

I samband med intervjun i Dagen hösten 2020 berättade Kjell att det fanns en beredskap att också vara församling.

– Vi har nätverk av människor som har blivit frälsta, men som ännu inte har hittat ett hem, sa han då.

Detsamma gäller fortfarande.

– Jag tror att vi behöver vara ett andligt hem för dem som kommer till tro hos oss. En del tror jag kommer känna att Heart är deras sammanhang, deras flock.

Kjell Karlsten och Anders Eriksson, Heart Sthlm.

Hur många människor har blivit frälsta i er verksamhet?

– Jag tycker att jag ser betydligt fler komma till tro hela tiden än vad jag någonsin har gjort i mitt liv. Jag överdriver inte om jag säger att vi ser människor komma till Jesus varje vecka, svarar Kjell.

– Absolut, varje söndag säger folk ja, fyller Anders i.

– Majoriteten kommer med trasighet i bakgrunden och vi får höra otroliga berättelser som jag tror kan vara en början någon form av rörelse, säger Kjell.

---

Fakta: Heart of Evangelism/Heart

  • Organisationen grundades av Sebastian Stakset 2018. De samarbetar med andra organisationer, bland annat Frälsningsarmén.
  • Organisationen finns i första hand i Stockholmsregionen via exempelvis en second hand-butik i Haninge. Men även i Kungälv och Klädesholmen på västkusten driver de två second hand-butiker.
  • Sommaren 2019 arrangerades tältmöteskampanjerna “Det finns hopp” på tre platser i Sverige. Planen var att göra om satsningen 2020, men då satte coronapandemin stopp.
  • Hösten 2022 är tanken att “Det finns hopp” ska arrangeras i Tele2 Arena i Stockholm.
  • Heart of Evangelism håller på att bredda verksamheten och namnet ska därför ändras till Heart.

---

Fler artiklar för dig