För två år sedan köpte Korskyrkan i Borås en gammal industrifastighet i den problemstämplade stadsdelen Norrby. Första etappen av renoveringen är nu avklarad och i helgen hölls invigning av ett socialt center som församlingen hoppas ska lyfta situationen i närområdet.
Norrby är ett av de 22 områden i Sverige som pekats ut av polisen som särskilt utsatt. Men när EFK-församlingen Korskyrkan 1963 byggde sin kyrka där hade stadsdelen en helt annan karaktär.
Många församlingsmedlemmar bodde då i närområdet, i dag bor de allra flesta av de 400 medlemmarna någon annanstans. Korskyrkan har blivit en kyrka som folk åker in till från andra ställen, förklarar Korskyrkans ordförande Niklas Silfverlood.
Norrby har blivit en stadsdel där det talas ett hundratal olika språk och där människor av många olika nationaliteter lever sina liv. Här märks saker som blivit kännetecknande för utsatta områden: Hög kriminalitet, gängbildning, utanförskap och många nyanlända. Men Niklas Silfverlood vill gärna peka på de positiva krafterna som är rörelse.
– I Norrby finns mycket gott arbete. Samverkan mellan polisen, kommunen, bostadsbolagen och föreningslivet. Många som bor här trivs jättebra. Det är som så ofta en liten klick som ställer till det för de andra, säger han.
Vill lyfta invånarna
I denna smältdegel av olika kulturer har Korskyrkan bestämt sig för att de vill vara en positiv kraft som hjälper och lyfter invånarna. 2019 köpte församlingen Gula huset, en fastighet från 1920-talet där den för Borås så typiska tekoindustrin länge huserade.
Från början inrymde trevåningshuset ett antal verksamheter där flitiga sömmerskor gjorde mångåriga insatser för den blomstrande svenska klädtillverkningen. När importen tog över tystnade symaskinerna och fastigheten blev kontor och lager. Nu är det meningen att livet ska återvända till Gula huset.
Sedan februari i år har ett stort gäng volontärer från församlingen under ledning av Claes Paulsson arbetat med att rusta upp huset. Mer än 7 000 frivilliga arbetstimmar senare kunde entréplanet, som utgör första etappen, invigas. Det klipptes band och åts lunch. Omkring 140 personer deltog och fick visa vaccinationsbevis.
– Fantastiskt att få se resultatet av all möda och alla timmar vi lagt ner, säger Claes Paulsson med stolthet i rösten.
– Det är underbart att få jobba med ett sådant här gäng. Jag är 68 år och gick nyligen i pension efter att ha jobbat i verkstadsindustrin. Men jag önskar att jag hade haft det här gänget med mig när jag var ute i världen och jobbade.
Många frivilliga pensionärer
Vardagar såväl som lördagar, men även på veckokvällarna har arbetet pågått. Niklas Silfverlood konstaterar att renoveringen av Gula huset lyckligt nog sammanföll med att många medlemmar gick i pension. Pensionärer och daglediga har utgjort stommen bland frivilligarbetarna som starkt bidragit till att kostnaden för renoveringen så här långt stannat vid sex miljoner kronor. Nästan allt är insamlade medel. En av profilerna i järngänget är 88-årige Bo Berg som bland annat svetsat underredena till alla bord i det nya kaféet.
[ Fredrik Wenell: Vi kristna behöver ta av oss offerkoftan ]
Nu ska Norrbyborna välkomnas till Gula huset där det till att börja med bjuds kaffe och gemenskap, men också praktisk hjälp med såväl myndighetskontakter som att fylla i blanketter.
– Vår församling finns i ett väldigt segregerat område där många behöver någon att prata med och få nya relationer till. Vi har haft många punktinsatser på Norrby genom åren, men nu satsar vi på att verkligen göra skillnad, säger Niklas Silfverlood.
Försöker bryta folks isolering
– Vi ser ett oerhört behov. Psykisk ohälsa har ökat rejält i samhället och vi vill möta och samtala med många människor, särskilt yngre kvinnor som ofta är isolerade i sina hem.
I januari börjar församlingen att på onsdagar bjuda in till enkelt fika och samtal i samband med att matbutiken är öppen.
[ Han vill att missbrukarna ska känna sig hemma i kyrkan ]
- Vi kallar det kort och gott Snackis. I ett hus på gården finns en liten butik dit mataffärer skänker livsmedel med kort bäst före-datum som människor kan få köpa billigt. I källaren på Gula huset planeras en second hand-butik främst avsedd för människor med begränsad ekonomi, där de ska kunna hitta kläder av god kvalitet till riktigt bra priser.
– Vi vill börja i det lilla, även om vi har en massa tankar och idéer. Och sedan är frågan: Vad vill de som bor i området att vi ska syssla med? Och framför allt, vad vill Gud?
---
Fakta: Gula huset
- Industrifastighet från 1920-talet belägen i stadsdelen Norrby i Borås.
- Består av tre våningar plus källare.
- Köptes 2019 av Korskyrkan Borås och har sedan dess renoverats för att bli ett socialt center.
- I helgen invigdes lokalerna och i januari öppnar Snackis på onsdagar.
---