Nyheter

Katolsk nunna bland världens mest inflytelserika kvinnor

Protesterade med sin egen kropp - mot våldet efter kuppen i Myanmar

Den katolska nunnan Ann Rose Nu Tawng gick ner på knä framför tungt beväpnade poliser utanför katedralen i Myanmar. Nu har hon av brittiska tv-kanalen BBC utsetts till en av världens mest inflytelserika och inspirerande kvinnor.

BBC:s lista täcker ett hundra kvinnor i världen som under 2021 har spelat stor roll för att förändra samhällen och kulturer. Det är här som syster Ann Rose Nu Tawng finns med. Det var i mars i år som hon gick ut framför de väpnade styrkorna och vädjade om att de inte skulle tillgripa våld mot demonstranterna som protesterade mot militärkuppen i Myanmar strax innan.

Bilderna fick spridning runt omkring i världen.

De beväpnade vakterna var bland annat posterade utanför katedralen i staden Myitkyina i norra delen av landet, i den övervägande kristna delstaten Kachin som gränsar mot Kina.

Riskerade sitt eget liv

Den 45-åriga nunnan Ann Rose Nu Tawng har sagt att hon satte sitt liv på spel när hon öppet trotsade säkerhetsstyrkorna och med sin egen kropp försökte skydda demonstranterna vid flera olika tillfällen. Hon klarade sig för egen del – och räddade troligtvis flera med sitt modiga uppträdande. Men våldet uteblev samtidigt inte helt utan polisiära aktioner resulterade i ett flertal dödsfall.

BBC skriver i sin motivering: “Syster Ann Rose Nu Tawng har talat öppet om att skydda civilbefolkningen, och särskilt barnen. Som barnmorska och nunna har hon levt ett liv i tjänande de senaste 20 åren – nu senast genom att ta hand om covidpatienter i delstaten Kachin i Myanmar.” Något som också citeras av svenska katolska tidskriften Signum.

Många afghanska kvinnor

Ungefär hälften av kvinnorna på BBC:s lista kommer från Afghanistan, och lyfts fram för sitt mod under ett år när talibanerna har tagit över i landet. BBC uppmärksammar också exempelvis Papua Nya Guinea-aktivisten Monica Paulus. Hon är en av grundarna till Highlands Women Human Richts Defenders Network, som erbjuder skydd och juridisk hjälp till kvinnor som anklagats för “häxeri”.

Fler artiklar för dig