Nyheter

Nationalistiskt parti satsar mot riksdagen - med kyrkans pengar

Alternativ för Sverige får tillbaka pengar av Svenska kyrkan för omkostnader av valsedlar i kyrkovalet

Tack vare att Alternativ för Sverige valdes in på kyrkomötet och i tre stift får de retroaktivt cirka 150 000 kronor av Svenska kyrkan för omkostnader under valrörelsen. Pengarna ska satsas på det kommande riksdagsvalet.

I år var första gången som partiet Alternativ för Sverige ställde upp i kyrkoval, ett parti som själv benämner sig som nationalistiskt men ofta snarare beskrivs som högerextremt.

De lyckades få tre mandat i det kyrkomöte som nyligen tillsats, utöver det fick de även plats i tre olika stiftsfullmäktige. Valframgångarna innebär att de kommer att få tillbaka pengar för de omkostnader de haft för att trycka upp och distribuera valsedlar, något som de alltså själva fick stå för initialt. Sammanlagt rör det sig om nästan 150 000 kronor, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Satsar på riksdagsval

Där meddelar de också att pengarna som de nu får av Svenska kyrkan kommer att gå till partiets satsning på nästa års riksdagsval.

– Tack vare att vi blev invalda får vi nu tillbaka hela kostnaden, vilket innebär ett välkommet tillskott till den miljoninsamling vi nu genomför inför de allmänna valen, säger partiledare Gustav Kasselstrand via pressmeddelandet.

Han uttrycker sig där kritiskt mot de regler som finns, både i kyrkoval och allmänna val, och menar att det är diskriminerande att små partier utan tidigare valframgångar måste betala för sina valsedelskostnader själva.

Enprocentsmål

Ett mål blir därför att i det kommande riksdagsvalet, bland annat med hjälp av kyrkans pengar, komma över en procent. Då kommer man nämligen över den spärr som krävs för att få tillbaka pengar retroaktivt samt ekonomisk hjälp vid nästkommande val.

Alternativ för Sverige ställde upp i förra riksdagsvalet för första gången och fick då drygt 20 000 röster, eller 0,31 procent. Att de även ställde upp i kyrkovalet fick kraftfull kritik, inte minst från de grupper som anser att politiska partier inte hör hemma i kyrkans styrande organ. Partiets inträde i kyrkopolitiken används också som argument för att ett nytt valsystem behövs som bygger på att de ställer upp i valet gör det utifrån ett engagemang på församlingsnivå.

---

Fakta: Spärr till kyrkomötet

  • Två nya partier tog sig in på kyrkomötet i årets kyrkoval, Alternativ för Sverige samt Himmel och jord som fick 3 respektive 1 mandat.
  • Med tanke på att de tog sig in trots ett ganska blygsamt stöd har det börjat diskuteras om man bör sätta en spärr för kyrkomötet, exempelvis har riksdagen en fyraprocentsspärr.
  • Kyrkomötet består numera av 13 olika nomineringsgrupper, varav ett flertal är mycket små.

---

Fler artiklar för dig