Nyheter

Kyrkor och fotbollsklubb satsar på vaccination

Evangelisk lutherska kyrkan, Katolska kyrkan och Hannover 96 gör en gemensam samhällsinsats under pandemin

Julkonserten på fotbollsarenan ställs in. I stället gör kyrkorna i tyska Hannover och stadens stolthet Hannover 96 en gemensam satsning på vaccination.

I 30 år har kyrkorna i tyska Hannover försett hemlösa med varma måltider under de kalla vintermånaderna. I år planerades dessutom en julkonsert med fotbollsklubben Hannover 96 som samarbetspartner. Cirka 5 000 personer väntades komma och intäkterna skulle gå till hemlösa.

Konserten skulle ägt rum den 22 december på klubbens arena HDI-Arena. Men så blir det inte. På grund av att smittspridningen av covid-19 ökar i Tyskland har evenemanget skjutits upp till nästa år vid samma tid.

“Sång inte lämpligt”

I stället för en konsert satsar kyrkorna och Hannover 96 på en stor vaccinationskampanj. Den 22 december erbjuds vaccination på den stora fotbollsarenan. På grund av kylan håller man till inomhus på arenan som rymmer 49 000 sittande åskådare på läktarna.

– Att tusentals personer sjunger tillsammans är inte lämpligt i den situation som råder med pandemin. Men det gör vaccination, säger Rainer Müller-Brandes som representerar den Evangelisk lutherska kyrkan. Men sång blir det, trots allt. En gospelkör utlovas och den kommer att sjunga utanför en av entréerna.

Martin Kind, ordförande i Hannover 96, håller med om att vaccination är en kreativ idé:

– Jag är stolt över att vår arena kan användas till många olika aktiviteter, som fotboll, sång och även vaccination, säger han enligt sajten evangelisch.de.

Två kyrkor är med

Satsningen kallas “Vaccination på stadion”. Bakom arrangemanget står bland andra den Evangelisk lutherska kyrkan och Katolska kyrkan i Hannover, Hannover 96 och gatumagasinet Asfalt.

Hannover 96 har vunnit högsta tyska fotbollsligan två gånger: 1938 och 1954. Klubben har spelat i högsta ligan under många år, men återfinns den här säsongen i andraligan, Zweite Bundesliga.

Hannover är huvudstad i Niedersachsen i norra Tyskland.

Fler artiklar för dig