Nyheter

Antje Jackelén blir vinterpratare i P1

Fokus kommer att vara på begreppen ursäkt och förlåtelse - samt kyrkans försoningsprocess med samerna

På annandag jul har ärkebiskop Antje Jackelén fått förtroendet att bli vintervärd i Sveriges radio. Programmet kommer att handla om konsten att be om ursäkt, utifrån Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket.

Hon dyker upp i alla möjliga sammanhang just nu. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har precis överraskat omvärlden i och med beskedet att hon nästa år kommer att gå i pension, hon hade nyligen en av huvudrollerna då kyrkan bad det samiska folket om ursäkt och som ärkebiskop hamnade hon också i blickfånget efter kyrkomötets kontroversiella beslut att utreda folkrätten och apartheid i Israel och Palestina.

Nu har hon presenterats som en av årets vintervärdar i Sveriges radio.

Blir på annandagen

Det är på annandagen som Antje Jackelén kommer att vinterprata och temat kommer att vara att be om ursäkt och förlåta, något som hon anser mycket viktigt.

– Det är viktigt för att kunna vara människa helt och fullt, säger Antje Jackelén då hon i Sveriges radio kort fick presentera sitt vinterprat.

– Det går inte att vara människa utan att någon gång bli skyldig, det går inte att bli mänsklig utan att bekänna sin skuld och be om förlåtelse.

Ursäkt till samerna

I programmet kommer hon att berätta mer om Svenska kyrkans försoningsprocess med det samiska folket, och även klargöra skillnaden mellan att be om ursäkt och att be om förlåtelse.

– Vi ber om Guds förlåtelse för vi har löftet att bli förlåtna, förklarar Antje Jackelén.

Men, fortsätter hon, Svenska kyrkan kan enbart be om ursäkt för vad man gjort emot samerna.

– För vi kan inte begära att ett folk som levt under förtryck ska förlåta. Sedan får den som hör ursäkten ta emot den och fundera på hur svaret ska vara.

Antje Jackelén förklarar att en ursäkt också måste vara mer än ord, för att den ska vara genuin måste den även följas av handling. Men den som vill veta mer än så får hålla sig till annandag jul, då ärkebiskopens vinterprat går att höra i sin helhet.

---

Fakta: Vintervärdar

  • Sveriges radio har i år presenterat åtta vintervärdar, som i var sitt program tillåts ta upp sin berättelse.
  • En av dem är Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, som vinterpratar på annandagen.
  • Hon har tidigare, år 2014, även varit i en liknande situation, då som sommarpratare.

---

Fler artiklar för dig