Nyheter

“Antje är en mycket lärd teolog, men först och främst en syster”

Före detta minister med ansvar för trossamfunden: ”Antje Jackelén är en ytterst kommunikativ intellektuell med glimten i ögat”

Mellan 2014 och 2019 var Alice Bah Kuhnke (MP) kultur- och demokratiminister. Hon hade då ansvar för trossamfunden i Sverige och hon kan än i dag sakna samtalen med Antje Jackelén.

– Att samarbeta med ärkebiskop Jackelén var både inspirerande och utmanande. Hon är tuff och varm. Men också väldigt mycket mer lekfull och klurig än vad jag tycker hon har fått chansen att visa. Jag har skrattat mycket med henne och förundrats över hur smart och målmedveten hon är, säger Alice Bah Kuhnke, som numera är Europaparlamentariker.

– Jag kommer aldrig glömma hur vi tillsammans reste till Rom för att möte påve Franciskus med anledning av Elisabeth Hesselblads helgonförklaring. Där och då blev det så tydligt vilken progressiv kyrka Svenska kyrkan är och vilken stor betydelse vår ärkebiskop har för alla andra moderna kyrkor i världen.

Ärkebiskop Antje Jackelén och kulturminister Alice Bah Kuhnke under invigningen av Bokmässan 2017.

Vilka frågor diskuterade ni när ni möttes?

– Självklart de som låg på bordet, alltifrån solidaritet med människor på flykt, till begravningsfrågor, finansiering av ekumeniska projekt och frågor om urfolket samernas rättigheter. Men också mycket därutöver. På min tio i topp-lista över vilka personer jag skulle önska som middagssällskap är Antje Jackelén definitivt en. Hon är en ytterst kommunikativ intellektuell med glimten i ögat.

Vilket är det viktigaste bidraget till kristenheten i Sverige som Antje Jackelén lämnar?

– Ärkebiskop Jackelén är en mycket lärd teolog, men först och främst en medmänniska, en syster. Buren av sin djupa gudstro har hon med beundransvärd integritet visat oss alla hur vi kan konkretisera detta svåra i att vara Jesu lärjungar i en mörk tid.

Fler artiklar för dig